Dolar kritik seviyeyi aştı

Merkez Bankası'nın bağımsızlığına yönelik tartışmalar doların ateşini yükseltti. Rusya ile Türkiye arasındaki gerginlikle 2, 88'e çıkan dolar, yeni hükümet programında Merkez Bankası'na yönelik bağımsızlık vurgusunun kaldırılmasıyla 2, 90'ı aştı.

Abone ol

Merkez Bankası'nın bağımsızlığına yönelik tartışmalar, doları 2,88 seviyesinden, 2,90'ın üzerine taşıdı.

Yeni hükümet programında Merkez Bankası ile ilgili yapılan değişiklik tartışmaları da beraberinde getirdi. Eski programda Merkez Bankası'nın hem politikayı hem araçları bağımsız belirleyeceği belirtilirken, yeni hükümet programında ise Merkez Bankası'nın sadece para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirleyeceği belirtiliyor. Para politikasını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edeceği ifadesinin çıkarılması tartışmanın odağında yer alan unsur. Bu durum Merkez Bankası'nın artık bağımsız olmayacağı algısını oluşturuyor.

Öte yandan, Eski hükümet programlarında yer alan “Enflasyon hedefleri, hükûmetimiz ve Merkez Bankası tarafından üçer yıllık vadeler için belirlenecek cümlesinden “kamuoyuna duyurulacaktır” ifadesi de çıkarıldı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise tartışmalara Twitter üzerinden yanıt verdi. Şimşek, yeni hükümet programında Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin ifadeler üzerinden yapılan spekülasyonların gerçeği yansıtmadığını söyledi, bankanın para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edeceğini söyledi.

Basına yansıyan haberler ve yapılan yorumlar sonrası doların ateşi yükseldi. Rusya-Türkiye gerginliği ile 2,84 seviyesindeki dolar 2,88'e çıkmıştı. Piyasanın hükümet programındaki Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin mesajları değerlendirmesiyle tırmanışını sürdüren dolar 2,90 seviyesinin üzerine çıktı.

ulusalkanal.com.tr

Maden ocağında göçük! 1 ölü Ekonomi Benzine büyük zam Ekonomi Kamu taşeron işçileri Ankara'da Ekonomi 20 avroluk banknot 25 Kasım'da dolaşıma giriyor Ekonomi