Meslek liselerini şaha kaldıran proje
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü meslek liselerini şaha kaldıracak bir projeye imza attı.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü meslek liselerini şaha kaldıracak bir projeye imza attı.
Projede sektör temsilcileri okullarda araç-gereç bakımından ihtiyaç analizi yapacak, belirlenen öğretmenlerin eğitimlerini desteklemek suretiyle okullardaki meslek alanlarına göre de son teknolojiyle atölye kuracak. Öğretmen ve öğrencilerden de tam not alan projenin özellikle işsizliğe alternatif olabileceğini açıklayan İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür ; “Sektör kendi istediği makinenin başında istediği gibi öğrenciyi yetiştirip istihdam edecek” dedi.
Hızlı bir gelişim ve değişim gösteren teknolojinin özellikle mesleki ve teknik eğitim kurumlarında meydana getirdiği donanım yetersizliği, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önderliğindeki proje ile azaltacak. Proje sayesinde iş dünyasının taleplerine uygun öğrencilerin yetiştirilmesinde en önemli faktör olan araç - gereç eksikliğinin giderilmesi ve sektöre uygun eğitim öğretim modeli uygulanarak özellikle istihdam sorununa alternatif çözüm sunulması hedefliyor.
“İŞSİZLİĞİ SONLANDIRABİLİR”
Aralarında İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası ile odalara bağlı sektörel komitelerin de projeye destek verdiğini aktaran İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür; “Bu model sayesinde okullardaki alanlarla odalardaki alanlarla özellikle komiteleri birbirleri ile eşleştirip birlikte hareket etmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu projenin de nitelikli eleman oranını arttıracağını düşünüyoruz ve aynı zamanda işsizlik kavramını bitirebilecek bir konu.
Çünkü bizim yaptığımız projede mesleki ve teknik eğitim kurumlarından mezun olan bir kısım öğrencinin kendi işlerini yapmadığını görüyoruz. Bu hem kendi isteksizlikleri olabilir hem de sanayi beklediği beceri ve bilgiyi çocuktan alamıyor olabilir. Ama bu okul sanayi işbirliği entegrasyonunun Türkiye genelinde de güçlenmesi hailinde artık sanayici şunu diyemeyecek: ‘Biz bu çocuğun niteliklerini beğenmedik’ çünkü biz de diyeceğiz ki, ‘bu konuda sen de söz hakkı sahibisin. Seninle birlikte bu çocuğu yetiştirdik. O zaman sistemi birlikte gözden geçirelim’ gibi bir sonuç doğuracak bu da işsizliğe önemli oranda katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
PROJE NASIL UYGULANACAK?
İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür İstanbul’da başlattıkları ancak Türkiye genelinde uygulamayı planladıkları proje hakkında şu bilgileri verdi: “Odalarımızın meslek komiteleri var. Tekstil ile ilgili meslek komitesi tekstil alanı olan bütün okullara sahip çıkan. Bir model anlayışı izleyecek. Yani o komitenin temsilcileri okula gelecek ve çocukların çok daha iyi yetişmesi için bu okulun neye ihtiyacı var? Atölyelerinin kendi atölyeleri ile uyumlu hale gelmesi için hangi donanımlara ihtiyacı var?
Burada yetişen çocuk sektörün kullandığı cihazları alıp öğretmen eğitimine kadar okulla ilgili yapılacak ne varsa bu okuldaki öğrencileri kendi iş yerindeki teçhizatları kullanabilen öğrenciler olmasını sağlayacak ve sonunda konu istihdamla da sonuçlanacak. Kendi istediği makinenin başında kendi istediği gibi öğrenciyi yetiştirip daha sonra kendisine istihdam edecek bir model. Sektörlerimizin iş piyasasının fabrikalarına alınacak makineleri önce okullarına alması gerektiğini savunuyoruz çünkü oradan ancak nitelikli insan gücü yetişebilir düşüncesindeyiz. Sanayi isterse, sektör bir okula gelip protokol imzalayıp o protokol dahilinde bütün istedikleri programı uygulayabiliyorlar ve protokol dahilinde çocukları yetiştirebiliyorlar öğretmenlerin seçimlerine kadar protokollerine ilgili maddeleri ekleyebiliyorlar.”
“HEDEF YÜZDE 60”
Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının tercih dağılımında İstanbul’da yüzde 50 Türkiye genelinde ise yüzde 40 oranına varan rakamlara ulaştıklarını belirten Gür, proje sayesinde nitelikli eleman yetiştirerek söz konusu rakamlarda artış hedeflediklerini belirtti. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür; “İstanbul’da mesleki ve teknik eğitimin yüzde 50 oranlarını aştığını görüyoruz. Genel orta öğretim üzerinde mesleki ve teknik ortaöğretim sayısı 321 tane kurum var. Türkiye geneline baktığımız zaman ise mesleki ve teknik eğitim kurumlarının yüzde 40 oranının üstüne çıktı. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu oranı yüzde 60’a çıkarmayı hedefliyoruz. Ama nitelikli olarak bu hedefe ulaşmak istiyoruz” dedi.
“DİKİŞ MAKİNASINDA SIRA BEKLERDİK”
20 yıl önce öğrenci olduğu İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Moda ve Sanat Eğitim Merkezi’nde şimdilerde okul müdürlüğü yapan Emine Erdönmez de projeyi başarılı bulduklarını belirterek; “ Mesleki eğitim çok ciddi bütçe gerektiren bir alan. Bu anlamda da sanayi bizi desteklerse çünkü bazen ciddi oranda donatıma araç gereç ihtiyaç duymaktayız. Bu noktada arkamızda olmaları önemli. Çünkü şunu iyi hatırlıyorum. Bir dikiş makinesinde çalışmak için 5-6 öğrenci sıra beklerdik bize sıra gelene kadar ders biterdi. Bu da bizim için hem yorucu hem de üzücü olurdu. Çünkü hocamızın verdiği görevi yapamamanın verdiği bir ezikliği yaşardık. Ertesi gün de tekrar aynı kaygıyla hazırlık süreci yorucu oluyordu” dedi.
“BÖLÜM DEĞİŞTİRMEYİZ İŞİMİZ DE HAZIR OLUR”
Aynı okulda eğitim-öğretim gören 11’insi sınıf öğrencilerinden Melek Baybatur da projenin bölüm değiştirmenin önüne geçebileceğini ifade ederek; “ Bu proje hayata geçerse çok rahat olur böylelikle iş imkanımız hazır olur ve ben de ileride bölüm değiştirmeyi düşünmem” dedi.
11’inci sınıf öğrencisi Gaye Görkem Aslan ise proje hakkında şunları söyledi: “Meslek liselerinde okumak istemeyen öğrencileri şevklendirebilir. Çünkü iş ortamındaymış gibi ders işleneceğini gördükçe talep artabilir.”
ALEV HAMİTOĞULLARI - HÜSEYİN ÇAKMAK/İHA