AKP’den Soma itirafları

Soma'da yaşanan bu cinayetten tam 1 yıl sonra Soma Araştırma Komisyonu Başkanı AKP Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyu'ndan itiraflar geldi. "Türkiyede madenciliğin sahibi yok" diyen Alaboyun, gerekli düzenlemeleri torba yasalarla yapamadıklarını da kabul etti.

Abone ol

Soma Katliamı’nın üzerinden geçen bir yılda yaraların sarılması bir yana Somalı madenciler işsizlik ve yoksullukla baş başa bırakıldı. Hükümetin torba yasalarla çıkardığı maden kanunları ise taşeron cehennemindeki sömürüyü azaltmadı.

Soma Araştırma Komisyonu Başkanı AKP Aksaray milletvekili Ali Rıza Alaboyun çarpıcı itiraflarda bulundu. BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Alaboyun, AKP’nin defalarca üzerinde oynadığı Maden Kanunu'nu eleştirdi.

"Madenciliğin sahibi yok. Türkiye'deki Maden Kanunu bana göre madencilik kanunu değil, bir ruhsat kanunudur. Türkiye'deki temel mevzuatımızı kömür madenciliği üzerine oturtmamız lazım. Bizdeki Maden Kanunu bunları öneren tedbirler içermiyor"

“Kömür Kanunu lazım” diyen AKP’li Alaboyun, siz neden yapmadınız sorusuna ise ilginç bir yanıt verdi. Torba kanunla söz konusu düzenlemeye fırsat bulamadıklarını belirtti.

"Cevaplanması gereken soru da bu zaten. Bununla ilgili bir takım ön düzenlemeler yapıldı, örneğin iş sağlığı ile ilgili. Ama dediğim gibi apayrı bir kömür kanunu gerekli. Üzerinde 1-1,5 yıldır çalışılan torba yasaların gündeme gelmesiyle fırsat bulunamadı"

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de Meclis’te yaptığı basın açıklamasında Soma Katliamı’nın sebeplerine dikkat çekti.

Gök “Soma katliamını ranta teslim olan AKP işlemiştir” dedi.

ulusalkanal.com.tr

Bahçeli: AKP hükümeti IMF'den borç istedi Gündem Vatan adayları Soma'da madenciyle kucaklaştı Gündem Makedonya'da ne oluyor? Gündem SGK'dan önemli çağrı! Prim borcu olanlar dikkat! Vakit kaybetmeyin Gündem