Ekonomide alarm zilleri çalıyor
Dolar’ın 4.50’yi faizin de yüzde 17’ye dayanmasının ardından Ankara teyakkuzda. Ancak hükümet doların ateşini bir nebze düşürse de sorunu çözme konusundaki tedbirleri hayata geçiremiyor. En önemlisi de döviz kurundaki yükseliş doğrudan vatandaşın cebini yakıyor. Peki dolardaki yükseliş nasıl önlenecek? Uzmanların uyarılarını haberimizde izleyelim.
Dolar 4.50’ye dayandı, faiz yüzde 17’ye yükseldi.
Dolardaki hızlı artış devam ederken Türk Lirasındaki değer kaybı da durmak bilmiyor. Döviz kurundaki yükseliş sürerken gözler hükümetin atacağı adımlara çevrildi.
Peki döviz kurundaki yükselişin nedeni ne?
Bülent Esinoğlu, "Cari açık,yükselen borçlar, ödenmesi gereken toplam borç miktarı 220 milyar dolar. Bu sebepten dolar artıyor. Bunlardanda ötede tabi siyasi belirsizliklerin gün geçtikçe artıyor olması. Sıcak para akışının Türkiye’ye gelmiyor olması." dedi.
Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman, temel sorunun sermaye politikasındaki serbestlikten kaynaklandığına işaret etti.
Konukman, "Hem kur sabit hem bağımsız para politikası yani kimsenin etkisi altında kalmadan bağımsız para politikası uygulayabilmeniz için mutlaka sermaye kontrolleri olması lazım. Bizim sistem sermaye hareketleri serbest. Para istediği zaman girip çıkıyor." diye konuştu.
Döviz kuru yükseldikçe vatandaşın cebi de yanıyor. Bakalım ekonomideki kötü gidişat vatandaşın cebine nasıl yansıyor?
Uzmanlar ekonomideki kötü gidişata ilişkin çözüm yolunu da Ulusal Kanal’a anlattı.
Vatandaş ise çözümü hükümetin değişmesinde görüyor.
HABER: HASRET KAYA
KAMERA: BARIŞ YURTERİ
ulusal.com.tr