Dolar için kritik açıklama

Amerikan merkez bankası Fed, para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin Mart ayı sonuç bildirisini yayımlandı. Faiz artırıma ilişkin yönlendirmede kullanılan "sabırlı" ifadesini kaldıran FED politika faizini değiştirmedi. Karar sonrası dolar kurunda kısmi gerileme yaşandı

Abone ol

Amerikan Merkez Bankası FED, para politikalarına yön veren Federal Açık Piyasa Komitesi FOMC'nin Mart ayı sonuç bildirisini yayımladı. Bildiride faiz artırımını belirleyen "sabırlı" ifadesi kaldırıldı.

Bu kararın, faiz artışına ne zaman başlanacağıyla ilgili bir karar anlamına gelmediği kaydedilen bildiride; faiz artışına Nisan ayı toplantısıyla başlanmasının mümkün olmadığı belirtildi.

Bildiride, Amerikan ekonomisinin geçen Ocak ayından bu yana yavaşlama gösterdiği ifade edildi. İşgücü piyasasının ise güçlü istihdam artışı ve düşen işsizlik oranıyla iyileştiği aktarıldı.

Enflasyonun, yüzde 2 hedefinin altında kalmaya devam ettiğine yer verilen bildiride dikkat çeken bir başka nokta ise yılsonu faiz tahmini oldu. Tahmin, yüzde 1,125'ten yüzde 0,625'e indirildi.

Büyüme ve enflasyon tahminlerini aşağı yönlü düzenleyen Fed; yüzde 2,6 ila yüzde 3 arasında olan 2015 büyüme tahminini yüzde 2,3 ila 2,7 aralığına çekti. Bu yıl için yüzde 1 ila 1,6 arasında olan enflasyon tahmini de yüzde 0,6 ila 0,8'e düşürüldü. Amerika'daki işsizlik oranı tahmini ise yüzde 5 ila 5,2 olarak belirlendi.

Fed'in bu kritik açıklamasının ardından son yılların rekorlarını kıran Dolar'ın ateşi bir nebze de olsa düştü. Açıklama öncesi 2,62 dolaylarında seyreden dolar kuru 2,56 seviyesine kadar geriledi. Ancak kur gün içinde yine 2,60'ı gördü.

ulusalkanal.com.tr

Türkiye "Sarı"da Ekonomi Dolar üç kuruş düştü Ekonomi Yıldız: Rusya'dan yüzde 10,25 indirim alındı Ekonomi TÜİK'in rakamları gerçeği yansıtmıyor! İşsizlik yüzde 18 Ekonomi