İkinci Cenevre Konferansı'na bir gün kala psikolojik savaş hızlandı

Nerede, ne zaman çekildiği belli olmayan işkence fotoğrafları Anadolu Ajansı, Guardian ve CNN İnternational tarafından aynı anda servis edildi. Fotoğrafların Suriye'de işkence gören 11 bin muhalife ait olduğu iddia edildi. Fotoğrafları çeken Sezar kod adlı askeri bir fotoğrafçı, finansman da Katar' olunca soru işaretleri daha da arttı. Suriye fotoğrafları kabul etmedi. Rusya ise, bu tip raporların Londra'daki aynı merkezden çıktığına dikkat çekti.

Abone ol

Rusya'nın öncülüğünde başlayacak İkinci Cenevre Konferansı'na bir gün kala, uluslararası kamuoyu birden basına servis edilen işkence fotoğraflarına odaklandı.

Fotoğrafların Suriye'de işkencede öldürülen muhaliflere ait olduğu iddia edildi. 11 bin kişiye ait 55 bin kare fotoğrafın bulunduğu öne sürüldü.

Ancak ne fotoğrafların çekildiği yer, ne de zamanı açıklandı.

Yine de bu fotoğraflar, uluslararası kamuoyunun gündemini değiştirmeye yetti.

Servisin zamanlaması da oldukça planlıydı. Dün akşam saatler 21.00'i gösterdiğinde Anadolu Ajansı, Amerikan CNN International ve İngiliz The Guardian Gazeteleri eş zamanlı olarak işkence fotoğraflarını servis etti.

"Suriye'de savaş suçu belgeleri" başlığıyla yayınlanan haber dünyanın birçok ülkesinde "flaş" gelişme olarak sunuldu. Türkiye'deki birçok haber kanalı rutin yayınlarını kesip fotoğraflarla ilgili özel yayına geçti.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı katliamla suçlayan fotoğraflar gazetelerin manşetlerine taşındı.

İddiaya göre, fotoğraflar "Sezar" kod adlı bir askeri fotoğrafçı tarafından çekildi. 55 bin karelik fotoğraf arşivi, Londra'da bulunan ve Katar hükümeti tarafından finanse bir heyet tarafından incelenip raporlaştırıldı. Katar'ın dahli fotoğrafların inandırıcılığına yönelik kuşkuları daha da arttırdı.

Suriye yönetimi fotoğrafları kabul etmedi. Şam Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Bessam Ebu Abdullah, fotoğrafların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

“Üretilmiş fotoğraflar. Üstelik fotoğrafların kime ait olduğuna dair tek bir isim yok. Dikkat ederseniz yüzleri de kapatılmış. Fotoğrafları sızdırdığı iddia edilen "Sezar" kod adlı kişiyle 12 Ocak, 13 Ocak ve 18 Ocak 2014 tarihlerinde görüşüldüğü, raporun da 20 Ocak 2014 tarihinde yayımlandığı görülüyor. Bu kadar kısa sürede 55 bin fotoğrafın nasıl tasnif edildiği açıklanamıyor. Söz konusu raporun finasmanı Katar. Katar, Suriye'ye karşı savaşta taraf, Şam Ordusu'na karşı uzun zamandır teröristleri destekliyor. Söz konusu raporun Cenevre 2'den önce acele bir şekilde hazırlandığı görülüyor”

Konuyla ilgili Rusya'dan da önemli bir açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de savaş suçlarıyla ilgili raporların çoğunlukla Londra'daki aynı merkezden çıktığına dikkat çekti.

“Bu raporların yüzde 90’ı Londra merkezli insan hakları örgütleri tarafından ortaya konuyor. İki insanın yaşadığı küçük bir apartman dairesi. Suriye krizinde diplomatik savaştan çok, enformasyon savaşı yaşanıyor”

ulusalkanal.com.tr

AKP'nin TSK tasarısı Gündem HSYK'dan yeni kararname! Gündem Direnişten direnişe... Gündem Bu da Silivri yarası! Gündem