Amerika’nın resmi itirafı: Wes Mitchell’den al haberi

Hüseyin Vodinalı yazdı

Abone ol

ABD’nin Rusya ve Çin’e karşı düşmanlığına bahane olarak gösterdiği şeyler, ‘Rusya’nın seçimlere karışması, Skripal denen bir ajana düzenlenen saldırı, Kırım’ın ilhakı, Çin’e karşı Uygurlar, Tibetliler, Arakanlılar ya da Japonya ile anlaşmazlıklar’vs. vs.

Herkes mevzunun bu olmadığını biliyor, ama kimse (ABD yönetiminden) resmi olarak bunu anlatamıyor.

Wes Mitchell dışında belki hiç kimse.

Mitchell, Victoria Nuland’ın yerine geldi.

Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı oldu.

Mitchell’in, her göreve başlayan diplomatın uğradığı formalite olan Amerikan Senatosu’nda 21 Ağustos’taki oturumda söylediği şeyler, ilk kez ABD’nin resmen itirafı oldu.

Neyin mi?

ABD’nin hedefinin; hiçbir yasal hukuksal gerekçe olmaksızın doğrudan Rus-Çin ittifakı olduğu gerçeğinin itirafı.

Mitchell’in Senato’daki ifadeleri, Dışişleri Bakanlığı sitesinde sansüre de uğradı.

Evet, Amerikan Dışişleri Bakanlığı, kendi üst düzey yöneticisinin Amerikan Senatosu’ndaki sözlerini resmen sansürledi.

Bunu ortaya çıkaran da ünlü Amerikalı araştırmacı yazar F. William Engdahl oldu.

Mitchell’in, Senato’nun internet sitesinde yer alan açıklamaları aynen şöyle:

“Öncelikle ABD’nin ulusal güvenlik stratejisi, artık yeni bir “büyük güçler” rekabetini içeren döneme girdiği gerçeğinin kabul edilmesi üzerine olacaktır. Geçmişteki ABD politikaları, bu ortaya çıkan eğilimin kapsamını karşılamaktan çok uzak ve yetersiz kalmıştır.”

Wes Mitchell, şu ‘sıradışı kabulle’ devam ediyor:

“Geçmiş yönetimlerin iyimser beklentilerinin aksine, Rusya ve Çin, ABD’nin 21. Yüzyıl liderliği ve ayrıcalığına meydan okuyan fiziksel ve ideolojik donanımlarıyla çok ciddi rakipler olarak ortaya çıkmıştır. Avrasya sahasının düşman güçler tarafından domine edilmesini önlemek, ABD’nin en öncelikli ulusal güvenlik çıkarlarından olmayı sürdürmektedir. Yönetimin temel amacı, Amerikan gücünün askeri, ekonomik ve siyasi temellerini sistematik olarak kuvvetlendirerek, ulusumuzu bu mücadeleye hazırlamaktır”

Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın sitesine girdiğinizde bu konuşmayı ancak, “Avrasya sahasının düşman güçler tarafından domine edilmesini önlemek, ABD’nin en öncelikli ulusal güvenlik çıkarlarından olmayı sürdürmektedir” cümlesiyle görebiliyorsunuz.

Rusya ve Çin ile ilgili kısım yok. Avrasya sahasının domine edilmesi ile ilgili bölüm yok.

Bu bölümler sansüre uğramış.

Çünkü büyük bir itirafı içeriyor.

Tabii Wes Mitchell de tıpkı Kissinger, Brzezinski ve Thomas Friedman gibi, ünlü İngiliz stratejist Halford Mackinder’in takipçilerinden.

Yani Avrasya’nın dünyanın kalpgahı olduğu tespiti ve bu bölgeye hakim olmadan dünyaya hakim olunamayacağı gerçeği bu.

Monroe doktrini de Mackinder’i temel alan emperyalist bir argüman.

Ancak yine bu doktrin, BM ruhuyla ya da uluslararası hukuk ile uzaktan yakından uyuşmuyor.

Wes Mitchell’in itirafları bu açıdan çok önemli, yani bir gerçeğin ortaya çıkmasından ziyade bir gerçeğin resmen kayıtlara geçmesi nedeniyle önemli.

ABD’nin en büyük korkusu, Rusya ve Çin’in yanına Avrupa ve Batı Asya güçlerinin de katılıyor olması.

Mesela Almanya ve Türkiye gibi çok önemli iki ülke Çin ve Rusya’ya yaklaşırsa ABD’nin tüm hesapları tarihin çöplüğüne gider.

Ukrayna’daki Amerikancı darbe sonrasında (Ocak 2015) Gölge CIA Stratfor’un kurucusu Thomas Friedman da aynen şu sözleri etmişti:

“ABD için en büyük tehlike, Almanya ve Rusya arasındaki olası bir ittifaktır. Böyle bir ittifak Almanya’nın teknoloji ve sermaye yapısıyla, Rusya’nın doğal zenginlikleri ile insan kaynaklarını bir araya getirecektir.”

Mitchell’in selefi Victoria Nuland, Ukrayna darbesi esnasında Kiev’deki Amerikan Büyükelçisi’ne “AB’yi siktir et” (“Fuck EU”) derken yakalanmıştı.

Bu sözler de Avrasya güçleri tarafından dikkatle not edilmişti.

Rusya ile Çin’in devasa Vostok-2018 tatbikatı yaptığı şu günlerde Wes Mitchell’in itiraf ve kaygıları çok daha net biçimde anlaşılıyor.

İşin şakası yok, bunun için 2 tane dünya savaşı yapıldı.

Üçüncüsü için Amerika’da çalışanlar çok…

Victoria Nuland’dan sonra Wes Mitchell’den de aldık haberi.

Aydınlık

Akdeniz'de deprem (12 Eylül 2018 Kandilli Rasathanesi son depremler) Gündem Jeofizik Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması Gündem Ankara Valiliğinden "şarbon" açıklaması Gündem GAP Türkiye'nin hayatı Gündem