Bugün 1 Aralık Dünya AIDS günü

Bugün 1 Aralık Dünya AIDS günü. Dünyada AIDS tanısı konan kişilerde azalma görülürken bu oran Türkiye'de neden arttı? Uzmanlara göre, hastalığın tanı ve tedavisine engel olan en büyük sebep, toplumda dışlanma ve aşağılanma korkusu...

Abone ol

HIV virüsünün neden olduğu AIDS, artık ölümcül hastalıklar listesinden çıktı. Erken tanı sayesinde günde bir veya iki tabletle tedavi edilebilir bir hastalık konumunda. Ancak farkındalığın olmaması iyileşmedeki en büyük engel.

Dışlanmaktan korkan bireyler, kendini toplumdan soyutluyor. Ancak hastalık sosyal ilişkilerle, aynı ortamda bulunmakla, tokalaşma ve öpüşmeyle bulaşmıyor. Akut döneminde kısa bir grip dönemine neden olana hastalık sonradan belirti vermiyor ve sinsice ilerliyor.

HIV virüsünden korunmanın yöntemleri için uzmanlar uyardı.

HIV'in bulaşmasındaki diğer bir etken kan yolu...

Hamile kadınlar da eğer farkında değilse HIV virüsünü bebeğine bulaştırabilir. Ancak son yıllarda erken tanı sayesinde birçok bebek hastalıktan kurtarıldı.

Türkiye'de hastalık artma eğilimi gösterse de tedavi alanında en iyi sonuç veren ülkeler arasında bulunuyor.

GSK Türkiye, HIV hakkında farkındalık yaratmak amacıyla 'Kendin İçin 1 Ara'lık' kampanyası ile 'HIV pozitif bireylerin yanındayım' dedi. Kampanya dijital ortamda ve sosyal medyadan büyük destek gördü.

HABER: MELİSA AKBAŞ-KAMERA: BÜLENT ÜNAL

ulusal.com.tr

Gripten korunmak için neler yapılmalı grip aşısı ne kadar etkili? Sağlık ATA-AÖF ara sınav giriş belgelerini yayımladı Sağlık Bilim insanları kelliğe çare buldu Sağlık TEOG yerine gelen sistemin ayrıntılarına ilişkin açıklama Sağlık