İncir üretimi Aydınlıları kanser ediyor

Dünyanın ve Türkiye’nin en büyük incir üreticisi konumundaki Aydın’da incirin renginin açılması için kanserojen etkisi bulunan hidrojen peroksit maddesi kullanıldığı ortaya çıktı

Abone ol

Aydın Tabip Odası’nın verilerine göre; toplam incir üretiminin yüzde 70’ini tek başına karşılayan Aydın’da başlıca kullanım alanları kozmetik, tekstil, ilaç, gıda ve temizlik sanayisi olan hidrojen peroksitinin incirde kullanılması nedeniyle kentte ölüm oranları arttı.

Kentte nüfus başı ölümlerin en fazla olduğu yerleşimler, incir üretiminin en çok olduğu Menderes nehrine yakın olan bölgeler. 2010-2013 dönemi arasında Yenipazar2da 96 kişiden biri, Didim’de ise 244 kişiden biri öldü. Türkiye’de aynı zaman zarfında kansere bağlı ölümler yüzde 18 iken, Aydın’da bu oran yüzde 42’ye yükseldi.

Yüzde 35 ve üstü yüksek konsantrasyonlarda kullanımı halinde insanlarda akut ve kronik toksik etkiye sahip olan hidrojen peroksit, solunum yollarında irritasyon, nefes darlığı, karın ağrısı, kanama, ciltte tahriş ve yanıklar, gözde ağrı ve görme bozukluğu, körlük, bilinç kaybı ve ölüme sebep oluyor.

Yine bilimsel verilere göre, hidrojen peroksit ile yapılan deneysel çalışmalarda genlerde mutasyona sebep olduğu bunun ise kansere, kısırlığa, özürlü bebek doğumuna sebep olabileceği saptandı.

Hem işçiler hem halk tehdit altında

Ülkede kullanılan tarım ilaçlarının yüzde 70’inin Aydın ve Batı Anadolu’da kullanıldığına dikkat çeken Aydın Tabip Odası, kanser ve ölüm vakalarının artmasının başlıca sebebinin hidrojen peroksit kullanımı olduğunun altını çizdi. Oda yönetiminin açıklamasında hem bu işkolunda çalışan işçilerin hem de bu ürünleri kullanan halkın ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Yasak kağıt üstünde

Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın tarafından yapılan açıklamada, kent ve çevresindeki jeotermal santraller nedeniyle bölge halkının ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaştığını da duyuran Aydın Tabip Odası, hidrojen peroksitin incir üretiminde kullanılmasının yasak olmasına karşın, yasağın kağıt üstünde kaldığını ifade edildi.

Açıklamada “Aydın Tabip Odası olarak kuru incir üretiminde hidrojen peroksit kullanımının yasak olmasının kağıt üstünde kalmamasını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün incir üretim ve tüketiminin her aşamasında ciddi şekilde kontrol ve denetimlerini arttırmasını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı (hekimedya.org)

Şizofreni hastalarının sıkıntılarına dikkat çeken sergi açıldı Sağlık Müezzinoğlu: Sahte içkiden 27 kişi öldü Sağlık Erken teşhis çok önemli! Sağlık Amerikan Ulusal Ekonomik Araştırma Dairesi: Küresel ısınma doğum oranını azaltıyor Sağlık