Dışişleri Bakanlığı'ndan Trump'a ek vergi tepkisi!

Amerika ile Türkiye arasındaki diplomasi adımlarının sonuçsuz kalması ve Trump'ın yeni yaptırım kararlarıyla ilişkiler daha da geriliyor. Aliminyum ve çelik ihracatında vergilerin iki katına çıkarılması kararına Türk Dışişleri tepkili. Kararı "devlet ciddiyetiyle bağdaşmıyor" şeklinde değerlendiren Dışişleri Bakanalığı gerekli karşılığın verileceğini açıkladı.

Abone ol

Amerika Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'den ihraç edilen çelik ve alüminyuma ek vergi uygulama kararına Dışişlerinden "kaşılık verielecek" tepkisi geldi.

Dışişleri'nin açıklamasında, "ABD, bu tür yaptırım ve baskılarla işbirliği yönünde hiçbir sonuç elde edemeyeceğini, yalnızca çetin sınamalardan geçerek kazanılan müttefiklik ilişkimize zarar vereceğini bilmelidir." ifadeleri yer aldı.

Gerekli karşılığının verileceğini belirten Dışişleri Bakanlığı, diplomasi ve diyalog çağrısı yaptı.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da kararın Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğu belirtildi.

Türkiye 2017 yılında 9,5 milyar dolarlık demir çelik ihracatının 1 milyar dolarını ABD'ye gerçekleştirdi. Türkiye'nin alüminyum cevherleri ve alüminyum oksit ihracatının toplam değer ise 2017'de 18 milyon dolar. Bunun 3 milyon doları ise ABD'ye yapıldı.

Amerika halihazırda Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı dördüncü ülke. ABD'nin ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında ise Türkiye 34'üncü sırada.

Trump'ın Twitter mesajının ardından Türk lirası, dolar, euro ve sterlin karşısında rekor tazeledi. Dolar 6,87 TL, euro 7,85 TL, sterlin de 8,49 TL ile rekor kırdı.

ulusal.com.tr

Savcılık harekete geçti Gündem Elmalı'daki afetin verdiği zarar gün yüzüne çıkıyor Gündem Ticaret Bakanlığı'ndan Trump'a tepki Gündem Devlet Bahçeli: Küresel ittifakları sorgulamanın tam zamanıdır Gündem