Mini Anayasa paketinde neler var?

AKP, CHP ve MHP temsilcileri, mini Anayasa paketiyle ilgili üç siyasi partinin yetkili kurullarında yapılan değerlendirmelerin ardından bu hafta yeniden bir araya gelecek. İlk tur temaslarında yargı alanında uzlaşma sağlayan temsilciler, pakette yer alacak maddeleri bu hafta kesinleştirecek.

Abone ol

HSYK yeniden yapılandırılacak, askeri yargı kaldırılacak, acil ihtiyaç görülen konularda da yeni düzenlemeler yapılacak.

Mini Anayasa paketinin birinci tur görüşmelerini 19 Ağustos'ta tamamlayan AKP, CHP ve MHP temsilcileri, ikinci tur için bu hafta yeniden bir araya gelecek.

Temsilciler, ilk tur görüşmelerinde özellikle yargı alanında uzlaşılan konuları parti liderlerine sunmuştu. Partilerin yetkili organlarında yapılan değerlendirmelerin ardından temsilciler, bu hafta da pakette yer alacak maddeleri kesinleştirecek. Hemen ardından da yazım aşamasına geçilecek.

Peki mini Anayasa paketinde neler var?

Paketle, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun ikiye ayrılması hedefleniyor. Kurullara atanacak üyelerin seçimi için de RTÜK formülü uygulanması gündemde. Yani üye seçiminde Meclis'teki 4 parti koltuk sayısı oranına göre isim önerecek. Böylece PKK'nın siyasal uzantısı HDP de HSYK'ya isim verecek, PKK üye seçmiş olacak.

Mini Anayasa paketinde MİT ve Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması ve askeri yargının tamamen kapatılması da var.

22 Ağustos'ta yapılan 3'lü liderler zirvesinde mini Anayasa paketi çalışmaları ele alınan konulardandı. Paketin genişlemesi konusunda görüş birliğine varan liderler, 24'üncü Yasama döneminde çalışma yürüten Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde anlaştığı 60 maddenin de pakete koyulması konusunu tartıştı.

Son olarak AKP’nin seçim sürelerinin değiştirilmesini de muhalefete önerdi. Buna göre, yerel seçimlerin 4 yılda, genel seçimlerin ise 5 yılda bir yapılması tartışmaya açıldı.

ulusalkanal.com.tr

Büyük zafer etkinliklerinin bir başka adresi de İzmir Gündem Vatan Partisi Antalya İl Başkanlığı Kemer esnafını tek tek ziyaret etti Gündem İzmir'de ''FETÖ'cü değiliz'' isyanı Gündem PYD'den Fırat Kalkanı açıklaması Gündem