Ekonomideki durgunluk, süreleri 3'e katladı

Ekonomideki durgunluk vade sürelerini 3'e katladı. Vadelerin 1-2 ay gibi kısa süreli olduğu iplik sektöründe bile süreler 6-8 ay kadar uzadı. Tahsilat sürelerinin uzaması üreticiyi zor duruma düşürdü.

Abone ol

Seçim bahanesiyle piyasada vadeler katlandı. Karşılıksız çeklerde de artış oldu.

Son günlerde ‘Seçim sürecinde durgunluk var’ denilerek iki katına çıkan tahsilat süreleri üreticileri zor durumda bırakıyor. Vadelerin 1-2 ay gibi kısa süreli olduğu iplik sektöründe bile süreler 6-8 ay kadar uzadı.

İç piyasanın durgun ve tahsilatların yapılamadığını belirten, sektör temsilcileri üretimlerini kendi sermayelerinden karşıladıklarını kaydettiler. Tahsilat sıkıntısı sektörlere göre incelendiğinde değişiklik gösteriyor. Vadeler ayakkabı sektöründe 15 aya, tekstilde 9 aya kadar uzadı.

"HAMMADDEDE PEŞİN ÖDEME GECİKİYOR: Piyasalarda, vade sürelerinin artması, tahsilatın yapılamamasının yanısıra, karşılıksız çeklerde de yüzde 5 artış oldu."

Sektör temsilcileri, karşılıksız çeklerde yüzde 5'lik artış olduğunu ve karşılıksız çeklerin üreticiyi mağdur ettiğini belirttiler.

Örme Sanayicileri Derneği Başkanı Fikri Kurt, çeki veren şirketin batması durumunda çaresiz kaldıklarına işaret ederek, karekodlu çekin güvence getirmediğini kaydetti. Kurt, piyasanın karşılıksız çek için caydırıcı yaptırımlar talep ettiğini söyledi.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre Türkiye genelinde karşılıksız çek tutarında rekor Orta Anadolu'da. Bölgelere göre karşılıksız çek artış hızı şöyle: Türkiye genelinde yüzde 78 yükselirken, artış Kuzey Anadolu’da yüzde 115, Orta Anadolu’da ise yüzde 147, Güneydoğu Anadolu’da ise yüzde 83 oldu.

KARŞILIKSIZ ÇEK ARTIŞ HIZI:

TÜRKİYE YÜZDE 78 GÜNEYDOĞU YÜZDE 83 KUZEY ANADOLU YÜZDE 115 ORTA ANADOLU YÜZDE 147

ulusalkanal.com.tr

BTK'dan 5,3 milyon lira ceza Ekonomi Madenci ailelerinden şok iddia! Ekonomi Dolarda bu 2 güne dikkat! Ekonomi 3. Havalimanı'nın ilk etabı için imzalar atıldı maç başladı ama kurallar değişti Ekonomi