CHP, kendi anayasa taslağını hazırlıyor

CHP, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dayalı kendi anayasa taslağını hazırlıyor. CHP taslak anayasa metnine "özgürlükçülük" ilkesini eklendi. CHP'nin anayasasında anayasada dil, din ve ırk ifadeleri de yer almayacak.

Abone ol

"Yeni anayasa" masası dağıldı ancak partiler çalışmalarına ara vermedi. AKP de CHP de yeni anayasa taslağı hazırlıyor. Taslakları birbirinden ayıran en belirgin konu başkanlık sistemi.

CHP, başkanlık modeli yerine, cumhurbaşkanının yetkilerinin daraltıldığı güçlendirilmiş parlamenter sistemi benimsiyor.

CHP'nin anayasa taslağında, devletin temel ilkelerine "özgürlükçülük" eklendi. Türkiye Cumhuriyeti, ‘laik, demokratik, özgürlükçü, hukukun üstünlüğüne dayalı, sosyal devlet’ olarak tanımlandı.

Çalışmada ayrıca, Anayasa’da her türlü ayrımcılık yasaklanırken ‘dil, din, ırk' ifadelerinin yanında cinsel yönelim vurgusu da yer alıyor.

Yazım işlemi tamamlandıktan sonra anayasa profesörleriyle bir kez daha değerlendirme yapılarak taslağa son şekli verilecek.

CHP’nin önerilerini ay sonunda kamuoyuna açıklanması planlanıyor.

ulusalkanal.com.tr

Ramazan davulcularına kötü haber Gündem Hayatını kaybeden 12 kişi toprağa verildi Gündem Doğu Perinçek'ten Yaşar Nuri Öztürk'e mesaj Gündem Seri katil Atalay Filiz'in valizlerinde dikkat çeken detay Gündem