“Şiirde ve Aydınlanma Savaşımında Yarım Yüzyıllık Yürüyüş”

Ataol Behramoğlu'nun 50. Sanat Yılı, 2015 yılı boyunca çeşitli yerlerde düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak. İlk adres Fulya Sanat Merkezi. Kutlama bugün Beşiktaş Belediyesi'nde yapılan basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

Abone ol

Bir gün mutlaka yeneceğiz, ey ithalatçılar, ey ihracatçılar, ey şeyhülislam! Bir gün mutlaka yeneceğiz!"

Bu dizeler yaşamının yarım asrını şiire adayan şair Ataol Behramoğlu'na ait.

Behramoğlu'nun ilk şiir kitabı "Bir Ermeni General"in yayımlanmasının üzerinden tam 50 yıl geçti.

Ataol Behramoğlu'nun 50. Sanat Yılı, 2015 yılı boyunca çeşitli yerlerde düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak. İlk adres Fulya Sanat Merkezi. Kutlama bugün Beşiktaş Belediyesi'nde yapılan basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

“Behramoğlu’nun değerini yaşarken anladık”

Murat Hazinedar, tarihin çok az sayıda politikacıyı bugünlere taşımasına karşın kültür insanlarına, onları geleceğe taşımak üzere önem verdiğini belirtti. Haznedar önce Behramoğlu’nun 1981 yılında yayımlanan Bir Ülke Nedir şiirini, ardından Nesimi’nin, “Kâh çıkarım gökyüzüne/ seyrederim âlemi/ kâh inerim yeryüzüne/ seyreyler âlem beni” dizelerini okudu. Beşiktaş Belediye Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ataol Behramoğlu’nun kültür hayatımıza renk katmaya başladığı günden bugüne geçen 50 yılın hikâyesini de paylaşacağımız ve Beşiktaş Fulya Sanat Merkezi’nde gerçekleştireceğimiz gecede çok önemli sanat, kültür ve hatta siyaset dünyasının insanlarıyla kendisinin şiirlerini paylaşacağız.”

Hazinedar, usta şair için, “tarihe kazınmış şiirleri yaşarken bizimle buluşturan, yaşarken değerini anladığımız şairimiz” diye söz ederek, mikrofonu Ataol Behramoğlu’na bıraktı.

İlk şiir kitabı olan Bir Ermeni General’in yayımlanmasının üzerinden 50 yıl geçtiğini belirten Behramoğlu, hayatta olan sanatçının kendi yaşının yerine, yapıtlarının yaşının kutlanmasının daha anlamlı olduğunu söyledi.

“Sanat duygusal derinliklerin tarihidir”

Siyasetin olguların, bilimin bilimsel buluşların tarihi olduğunu söyleyen Behramoğlu, sanatın kendisinin de yazdığını bir tarihin varlığından söz ederek, “Sanat dallarının içinde yazmış olduğunu bir tarih var. O da duygularımızın tarihidir. Hayal kırıklıklarımızın, hasretlerimizin, cesaretlerimizin, vefanın ve vefasızlığın tarihidir” dedi. İnsana ait bütün duygusal derinliklerin tarihinin sanatta görülebileceğinin altını çizen usta şair, şiir için insana ait her şeyin yoğunlaştırılmış şekilde dile getirildiği sanat dalı olarak tanımında bulundu.

“Bir ülkenin gücü sanatı ve bilimiyle ölçülür”

Yarım asırdır yazdığı şiirlerinde tek bir Ataol Behramoğlu’ndan söz edilemeyeceğini kaydeden şair sözlerine, Tekin Yayınları’nın 50. Sanat Yılı’na armağan olarak bastığı şiir kitabını göstererek, “Burada birçok Behramoğlu var. Ben onları temsil ediyorum” diyerek devam etti.

Şiirlerinin Türkiye’yi temsil ettiğini söyleyen Behramoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Sanata ve kültüre verilen değer ülkeye bir katkıdır. Bir ülkenin gücü parasıyla değil, sanata ve bilime verdiği değerle ölçülür.

Gecede Behramoğlu şiirleri okunacak

31 Ocak Cumartesi günü saat 19.00’da Beşiktaş Fulya Sanat Merkezi’nde yapılacak etkinlikte çok sayıda sanatçı da usta şairi yalnız bırakmayacak.

Gülsen Tuncer ile Orhan Kurtuldu’nun sunumuyla gerçekleşecek gecede, İsa Çelik’in gözüyle usta şairin fotoğraflarını sergilenecek.

Doğan Hızlan, Tarık Akan, Özdemir İnce, Gül İrepoğlu, Tuğrul Keskin, Dilek Türker ve Haluk Çetin’in konuşma yapacağı etkinliğe; Rutkay Aziz, Selçuk Yöntem ve Işık Yenersu okuyacağı şiirlerle renk katacak.

Gecede Edip Akbayram, Sadun Aksüt ve Vedat Sakman da Behramoğlu’nun şarkılarını söyleyecek.

Sınır ötesinden dostları Ataol Behramoğlu’nu anlatacak

Kutlamada Azerbaycan’dan İtalya’ya birçok ülkeden önemli isim usta şairini anlatacak. İşte o isimler:

Anar (Azerbaycan)

Apollinaria Avrutina (Rusya)

Anton Baev (Bulgaristan)

Giampiero Bellingeri (İtalya)

Uldis Berzinç (Letonya)

İon Deaconescu (Romanya)

Niels Hav (Danimarka)

Raquel Lanseros (İspanya)

Tofik Melikov (Rusya – Azerbaycan)

Rati Saxena (Hindistan)

Zingonia Zingone (İtalya)

ulusalkanal.com.tr

Bollywood Oscarları için geri sayım Kültür Sanat Yarım yüzyılı geride bıraktı Kültür Sanat Şubat ayında İş Sanat’tan başkasına randevu vermeyin Kültür Sanat ''Gergedan'' Adlı Yeni Oyununun Provalarına Başladı Kültür Sanat