Esad'dan Astana açıklaması

Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılacak zirveye sayılı günler kala Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'dan önemli açıklamalar geldi. Amacın grupları ateşkes ve çözüm sürecine dâhil etmek olduğunu belirten Esad, Astana'da anlaşmaya varılacağını düşündüğünü belirtti. Bu arada Rusya, görüşmelere ABD'yi de davet etti.

Abone ol

Astana'da yapılacak Suriye görüşmeleri öncesi Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, önemli açıklamalar yaptı.

Japon medyasına konuşan Esad, amacın grupları ateşkes ve çözüm sürecine dâhil etmek olduğunu belirtti. Astana'da anlaşmaya varılacağını düşündüğünü kaydeden Esad "Siyasi diyaloga girilmesinin kesin olmadığını da" söyledi.

Bu arada Rusya, İran'ın itirazına rağmen ABD'yi Astana görüşmelerine davet etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin görüşmelere davet edildiğini açıkladı. Lavrov, BM'nin de görüşmelere katılmasından yana.

Suriye'nin, Suudi Arabistan ve Katar'ı, İran'ın ise ABD'yi istemediği Astana görüşmelerine katılacak heyetler de şekillenmeye başladı. Suriye hükümetine yakın kaynaklara göre Esad, görüşmelere BM nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Beşar El Caferi başkanlığında 10 kişilik bir heyet gönderecek. Heyette siyasiler, diplomatlar, ordu ve güvenlik birimlerinde yetkililer de olacak.

Görüşmelerde Suriyeli muhaliflerden oluşacak heyetin başkanlığını ise Ceyş'ül İslam grubunun önde gelen isimlerinden Muhammed Alluş yapacak.

Suriye devleti, iç savaşı sona erdirecek kapsamlı çözüm istiyor. Muhalifler ise ateşkese uyulması ve kuşatma altındaki bölgelere insani yardım götürülmesine talep ediyor.

Türkiye'nin muhalifler, Rusya ise rejim adına garantör rolü üstleneceği Astana görüşmelerinin 23 Ocak'ta başlaması planlanıyor.

ulusalkanal.com.tr

'Doğruları söylemenin zamanı geldi! Schumacher...' Dünya İtalya'daki deprem ve çığ felaketi Dünya Rusya ABD'yi Astana zirvesine davet etti Dünya İran'da büyük yangın! Çok sayıda ölü ve yaralı var Dünya