Petrol-İş Sendikası: Soma katliamını unutmadık, unutturmayacağız

Abone ol

13 Mayıs 2014'te yaşanan Türkiye tarihinin en büyük işçi katliamı olan Soma faciasında 301 madenci yaşamını yitirdi. Katliamın yıl dönümünde Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Mustafa Öztaşkın yaptığı açıklama ile Soma'da yaşamını yitiren işçilerin, ailelerinin ve yakınlarının yanında olduklarını ve acılarını paylaştıklarını belirtti.

Petrol-İş Sendikası'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Türkiye tarihinin en büyük madencilik faciası olan Soma katliamı bir yıl önce bugün, 13 Mayıs 2014’te Soma'da yaşandı. Soma Holding’e bağlı Soma Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi’nde akşam saatlerinde, vardiya değişimi sırasında çıkan yangında 301 işçi yaşamını yitirdi, yüzlerce işçi yaralandı.

Madencilik çalışma koşuları ağır ve tehlikeli olan sektörlerin başında gelir, bu nedenle çalışanların hayatını korumak için maksimum önlem alınması gerekir. Madencilik özel sektörün kar hırsına terk edilebilecek bir sektör olmadığı için dünyanın pekçok ülkesinde devlet eliyle yapılmaktadır.

Maksimum kar hırsı ile hareket eden özel sektör iş sağlığı ve güvenliği alanında alınacak önlemleri maliyet unsuru olarak gördüğü için gerekli tedbirleri almıyor, yerin yüzlerce metre altında, çalışan işçileri kendi kaderi ile baş başa bırakıyor. Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan, 2012’de yaptığı bir açıklamada, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) 130-140 dolara mal ettiği kömürün tonunu kendilerinin 23.8 dolar maliyetle çıkardıklarını söylemiş, hükümetin bakanı ise Soma Holding'i en güvenli madenlerden biri ilan etmişti. Bu zihniyet, 301 işçinin hayatına, yüzlerde ocağın sönmesine ve 432 çocuğun babaları yerine toprağa sarılmasına neden oldu.

Hiçbir adım atılmadı

Özelleştirme şampiyonu, AKP hükumeti maden alanlarını “rödovans” adı altında madenleri işletme hakkını özel sektöre devredip, yandaşlara peşkeş çekti. Madenleri yeterli ölçüde denetlemeyerek, her kademesinde işverenleri koruyarak madenci ölümlerine ortak oldu. Faciadan bu yana geçen 1 yıl içinde, işçi ölümlerini durduracak önemli bir adım atılmamıştır. Çıkartılan torba yasalarla getirilen hükümler işçi ölümlerini durdurmanın çok uzağındadır. Denetim boşluğu hala devam ediyor.

Türkiye'nin iş kazalarında sicili oldukça bozuk. 2014 yılı içinde 1886 ve 2015 yılının son 4 ayında 482 işçi çalışırken hayatını kaybetti. 2014 yılı Soma ve ardından Ermenek'te yaşanan ve diğer özel madenlerde yaşanan katliamlarla 2014 yılına damgasını vurdu.

Bugün Soma katliamının birinci yılındayız, hala acılı ailelerin yaraları sarılmadı, hala madenlerde ölümleri durduracak tedbirler hayata geçirilmedi. Sorumlular istifa etmedi. Öfkemiz büyük, madenci ölümlerini fıtrat, kader diyerek unutturulmaya, sıradanlaştırılmaya çalışılıyor.

Petrol- İş Sendikası, olarak Soma'da yaşımını yitiren işçilerin, eşlerinin, çocuklarının, yakınlarının yanındayız ve acılarını paylaşıyoruz. İşçi ölümlerinin durdurulması, insan onuruna yaraşır çalışma koşulları için her alanda mücadelemize devam ediyoruz. Soma'da katliamın sorumlusu, gerekli tedbirleri almayarak, insanların ölümüne sebep olan işveren ve denetimleri yapmayan, hükumettir. Suçu kazada yaşamını yitiren, mühendislere, teknisyenlere yükleyerek kurtulamazsınız. İşverenler, denetim konusunda ihmali olan kamu görevlileri, bakanlar tüm suçlular yargılanmalı, yeni ve etkili denetim mekanizmaları geliştirilmeli, rödovans sistemi ortadan kaldırılmalı, madenler tekrar kamulaştırılmalıdır. Madenci eş ve çocuklarına yönelik özel sosyal politika önlemleri uygulamaya konulmalıdır. Ölüm yıl dönümlerinde yapılan göstermelik yas törenleri ile, madencilerin ve madenci ailelerinin sorunlarına çözüm bulunamaz.

ulusalkanal.com.tr

AYM'den polis müdahalesi ile ilgili önemli karar Gündem Süleyman Demirel hastaneye kaldırıldı Gündem MHP'li Meral Akşener: HDP'nin barajı geçmesinin benim için mahsuru yok Gündem Osman Yıldırım'a cezaevinde bir şok daha! Gündem