YSK'dan oy yüzdelerinin hesaplanmasına ilişkin genelge

24 Haziran seçimlerine ilişkin takvim işlemeye devam ederken Yüksek Seçim Kurulu yeni bir genelge yayımladı. Genelge, yurt genelindeki oy sonuçlarının birleştirilmesi, sonuçların ilan edilmesi ve ittifak yapan partilerin oy oranının hesaplanmasını içeriyor.

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu'nun 24 Haziran'daki Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine ilişkin açıkladığı takvim işleme devam ediyor.

İşleyen takvime ilişkin Yüksek Seçim Kurulu yeni bir genelge daha yayımladı. Genelge, yurt genelinde seçim sonuçlarının birleştirilmesi, sonuçların ilan edilmesi ve partilerin yüzdelik oy oranının hesaplanmasına ilişkin usul ve esasları içeriyor.

Genelgede en dikkat çeken düzenleme ittifak yapan partilerin oy oranının belirlenmesi oldu. Buna göre ittifak içindeki bir partinin önce ilgili ilçede aldığı oy oranına bakılacak. Ardından da Parti'nin aldığı oy, ilçedeki ittifak yapan partilerin toplam oyuna bölünecek. Ortaya çıkan katsayı, ittifakın o ilçede aldığı ortak oy ile çarpılacak. Çarpma işleminin sonucu da o partinin aldığı oy oranına eklenecek. Bu işlem ittifak içindeki her bir partiye ayrı ayrı uygulanacak ve böylece partilerin oy oranları hesaplanmış olacak.

Genelge, yüzde 10 barajına ilişkin de düzenleme içeriyor. İlgili maddeye göre, ittifakın toplam oyunun yüzde 10'u aşması halinde ittifak içindeki her bir parti barajı geçmiş sayılacak.

Daha önce de gümrüklerde oy verme işlemine ilişkin genelge yayımlayan YSK'nın seçim takvimine göre ittifaktan vazgeçme 18 Mayıs saat 17 itibariyle sona erdi. 24 Haziran'daki seçimler için AKP, MHP ve Büyük Birlik Partisi Cumhur, CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ise Millet adında ittifak oluşturdu. İttifak içinde yer alan hiçbir parti ayrıldığına dair YSK'ya bir bilirimde bulunmadı.

Seçim takvimine göre, 21 Mayıs partilerin milletvekili aday listelerini teslim etmesinin son günü olacak. 30 Mayıs'ta da Yüksek Seçim Kurulu kesin milletvekili aday listesini açıklayacak.

Yurt dışındaki seçmenler için oy verme işlemi 7 Haziran'da başlayacak, 19 Haziran'da ise sona erecek. Yurt içindeki seçmenler de 24 Haziran Pazar günü sandık başına gidecek.

YSK, 13 Haziran'da da Cumhurbaşkanı adayları ve parti temsilcilerinin TRT'de yapacağı tanıtım konuşmasının gününü ve saatini belirleyecek. Bu işlem için de yeni kura çekimi yapılacak. Konuşmalar ise 17 Haziran'dan itibaren başlayacak.

Nusaybin'de tünel bulundu Gündem TSK'dan açıklama Gündem Oktay Vural'dan ilk açıklama Gündem Ankara Valiliği'nden açıklama Gündem