Onur Sinan Güzaltan yazdı: Irak, Mısır ve İran arasında arabuluculuk yapıyor

Mısır ve Irak arasında enerji işbirliği yönünde atılan adımlar sonrası Bağdat yönetiminin Kahire ve Tahran arasında arabuluculuk yapacağı iddiaları Ortadoğu basınında yer aldı.

Abone ol

Anahtar Petrol

Kahire ve Bağdat yönetimleri arasında 2016’nın sonlarında imzalan petrol anlaşmasının ilk sevkiyatı geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Anlaşma çerçevesinde, Irak’ın, Basra üzerinden, Mısır’a aylık 1 milyon varil petrol sevk etmesi planlanıyor.

Mısır’ın uzun yıllar boyunca, petrol ihtiyacını karşıladığı Suudi Arabistan’la arası, El-Sisi yönetiminin Suriye krizinde Beşar Esad’tan yana tavır koyması ve Tiran Boğazı’nda yer alan, Mısır’a ait adalar üzerinde Riyad yönetiminin hak iddia etmesi sonucu bozulmuştu.

Riyad yönetiminin, Mısır’a yaptığı petrol sevkiyatını askıya alması sonrası, Mısır yeni arayışlara yönelmiş ve 2016’nın son aylarında Irak ve Mısır arasında petrol başta olmak üzere pek çok konuda anlaşmalar yapılmıştı.

Irak Dış İşleri Bakanı İbrahim El Caferi, geçtiğimiz günlerde basına verdiği mülakatta, Mısır’ı “Arapların en büyüğü” olarak nitelendirdi ve Kahire yönetimi ile başta ekonomi olmak üzere, güvenlik ve enerji alanlarında stratejik boyutta bir işbirliğinin başladığını ifade etti.

Irak’ın en büyük kanalı olan Al Iraqiya’nın eski Genel Yayın Yönetmeni ve Irak’ın yeni Mısır Büyükelçisi Habib Al-Sadr, ise Mısır basınına yaptığı açıklamada, Mısır’ı “Arap dünyasının omurgası” olarak isimlendirirken, iki ülke arasında ki işbirliğinin teröre karşı mücadele noktasında devam edeceğini vurguladı.

Bu açıklamadan hemen sonra ise, Mısır tarafından, Musul’da IŞID’e karşı süren mücadeleye tam destek verildiği bilgisi paylaşılsa da, bölgeye asker sevkiyatı noktasında bir bilgi verilmedi.

"Direniş Ekseni" ve Mısır

Öte yandan, Al Monitor adlı internet sitesine konuşan Irak’lı milletvekili Sadık Al Mahna, Irak’ın bölgede etkisinin büyüdüğünü ifade ederken, Irak’ın, Mısır’ı, İran tarafından yönetilen “Direniş Ekseni”ne dahil edeceğini iddia etti.

Bir başka Irak’lı vekil Fatima Al Zarkani ise “Mısır’ın, Irak, İran ve Suriye ile beraber terörizme ve bölgede faaliyet gösteren aşırı dinci örgütlere karşı beraber mücadeleye katılmasının beklendiğini ifade etti.

İran medyasında ise, Kahire yönetiminin, Suudi Arabistan’a karşı, Irak üzerinden İran’la işbirliğine hazır olduğuna dair mesajlar gönderdiği haberleri yer aldı.

Irak’ın en büyük Şii bloğu Ulusal İttifak’ koalisyonu ise Irak ve Mısır yakınlaşmasına İran ve Cezayir’inde dahil edilerek Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın oluşturduğu cepheye karşı birlikte hareket edilmesi çağrısında bulundu.

İran ve Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler 1979 İran İslam Devrimi sonrası kopma noktasında gelse de Mısır’da Mübarek döneminin sona erdiği 2011 yılından itibaren tekrar başladı.

31 Ekim 2016’da “İran-Mısır yakınlaşması ve Türkiye” başlıklı yazımızda iki ülke arasındaki yakınlaşmanın ilk adımlarının Rusya şemsiyesi altında Suriye krizinin çözümünde işbirliği noktasında atıldığını belirtmiştik.

Bölge ülkeleri arasında yeni ittifakların kurulduğu bu dönemde, ülkemizin de bölge ülkeleri ile ilişkilerini geliştirme yolunda adımlarını hızlandırması beklenebilir.

Onur Sinan Güzaltan /

ulusalkanal.com.tr

Donald Trump ve Sisi telefonda görüştü Dünya Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn’e soruşturma iddiası Dünya ABD'de Donald Trump'a ilk dava hazırlığı Dünya İspanya'da PKK soruşturması Dünya