Çin ve İran'dan dev anlaşma: Bankacılıktan demiryollarına kadar birçok projeye imza atılacak

Stratejik işbirliği onay anlaşmasında Çin ve İran'ın imzalayacağı 18 sayfalık taslak metin ortaya çıktı. Anlaşmayla, Çin’in İran'da enerji ve diğer sektörlere milyarlarca dolar yatırım yapmasının önü açılacak. Böylece Washington yönetiminin, Tahran’ı tecrit etme politikasına da darbe vurulacak.

Abone ol

Geniş kapsamlı ekonomi ve güvenlik işbirliği anlaşmasında sona yaklaşıldığı belirtiliyor. Çin ve İran'ın stratejik ortaklığı onay aşamasında.

New York Times’ın edindiği 18 sayfalık taslak anlaşma metnine göre, Çin’in İran’da bankacılık, telekominikasyon, limanlar, demiryolları ve onlarca diğer farklı projedeki varlığının çok büyük oranda artırılması öngörülüyor. Bunun karşılığında da Pekin yönetimi gelecek 25 yıl boyunca, düzenli bir şekilde indirimli İran petrolü satın alacak.

Belgede, derinleşen bir askeri işbirliğinden de bahsediliyor. Ortak eğitim ve tatbikatlar, ortak araştırma ve silah geliştirme ile istihbarat paylaşımı olacak.

Çin lideri Şi Cinping'in ilk olarak dört yıl önce Tahran'a yaptığı bir ziyarette önerdiği ortaklık, geçen hafta İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin kabinesi tarafından onaylandı.

Anlaşma taslağında, milyonlarca İranlı’nın yaşamına dokunacak, havalaanları, yüksek hızlı trenler ve metrolar gibi yaklaşık 100 proje var. Çin'in, İran’da serbest ticaret bölgeleri oluşturması planlanıyor. Uzlaşmada ayrıca, 5G altyapısı, Çin’in yeni küresel yer belirleme sistemi Beidou ve İran yetkililerine internetin kontrol edilmesinde yardım öngörülüyor.

ulusal.com.tr

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias açıkladı: Yunanistan Türkiye'ye yaptırım hazırlığında Dünya Wayfair, hakkındaki iddiaları yalanladı Dünya Çin'den ABD'ye karşı yaptırım: Pekin yönetimi de ABD yetkililerini kara listeye aldı Dünya İngiltere'de serbest ticarete müdahale: Huawei'e ait 5G ekipmanları yasaklandı Dünya