Son yılların en kritik MGK'larından biri yarın

Suriye'de oluşturulmak istenen Kürt koridoru planına karşı, Ankara'da hazırlıklar hızlandı. Yapılan planlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu'nun dün yaptığı 2 saat 25 dakikalık görüşmenin ardından yarın da Milli Güvenlik Kurulu'nda ele alınacak. Toplantı, son yılların en kritik MGK'larından biri olacak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MGK'dan sonra açıklama yapılacağını belirtti.

Abone ol

ABD'nin PYD eliyle oluşturmaya çalıştığı Kürt koridoruna karşı hazırlıklar üst seviyeye çıkarıldı. Planlar yapıldı, seçenekler devletin zirvesinde ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu, dün bu seçenekleri Huber Köşkü'ndeki 2 saat 25 dakika süren kritik toplantıda ele aldı.

Görüşmede uzundu... Masada Kürt Koridoru, Suriye'nin Kuzeyine girilmesi ve sınırda alınacak tedbirler vardı. Planlar bir kez daha gözden geçirildi.

Davutoğlu daha sonra Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde MİT müsteşarı Hakan Fidan ile biraraya geldi. Ard arda yapılan görüşmelerde, yarınki Milli Güvenlik Kurulu'nda ele alınacak planın son rötuşları yapıldı.

Öne çıkan önlemler arasında Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin ABD desteğiyle oluşturmaya çalıştığı koridora karşı Cerablus ve Azez kasabası çevresinde "güvenlikli bölgeler" kurulması var.

Bir diğer önlem ise Suriye sınırındaki Hatay, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa'da "güvenlik kuşağı" oluşturulması. Bu kapsamda 911 kilometrelik Suriye sınırına 3,5 metre yüksekliğinde duvar yerleştirilmesi gündemde.

Öncüpınar ve Cilvegözü sınır kapılarının IŞİD ya da YPG'nin eline geçmemesi için Türk Silahlı Kuvvetleri gerekli tedbirleri alacak. Olası bir harekatta yaşanması muhtemel kalkışmalarda planlarda yer alan bir diğer başlık.

İşte bütün bu planlar, yarın yapılacak Milli Güvenlik Kurulu'nda ele alınacak.

MGK'nın kritik öneme sahip Haziran toplantısı Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında saat 15:30'da Saray'da başlayacak.

Bu ihtimaller Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na da soruldu. Çavuşoğlu, MGK'dan sonra bir açıklama yapılacağını belirtti.

ulusalkanal.com.tr

Adım adım AKP-CHP koalisyonu Gündem TSK alarma geçti Gündem CHP'li Toprak'tan koalisyon açıklaması Gündem İran'dan Türkiye'ye uyarı: Bu tuzağa düşmeyin! Gündem