AKP tek başına iktidar oldu: Peki bundan sonra süreç nasıl işleyecek?

Abone ol

1 Kasım sandığından tek başına iktidar olarak AKP çıktı. Süreç şöyle işleyecek;

Yüksek Seçim Kurulu'nun kesin sonuçları açıklamasından sonraki 5. gün Türkiye Büyük Millet Meclisi toplanacak. Kesin sonuçların 12 Kasım'da açıklanması bekleniyor. Bu tabloya göre de Meclis 17 Kasım'da toplanacak. Meclis'in ilk işi yemin töreni ve TBMM Başkanlığı seçimi olacak.

En yaşlı üye sıfatıyla, TBMM başkanı seçilene kadar yine CHP Milletvekili Deniz Baykal'ın Meclis'e başkanlık etmesi bekleniyor. Meclis, yemin töreni için 17 Kasım'da toplanacak. Arından 5 gün çalışmalara ara verilecek. Bu süre içinde Meclis Başkanı adayları başvurularını yapacak. Sonraki 5 günde de Meclis Başkanlığı seçimi tamamlanacak.

Aynı gün Başkanlık Divanı'nın belirlenmesinin ardından Cumhurbakanı Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na verecek. Hükümetin Meclis'e sunulması, bir hafta içinde hükümet programının okunması, üç gün içinde de programın görüşülüp güvenoylamasının yapılması gerekecek. Bu durumda en erken 7 Aralık'ta yeni hükümet güvenoyu almış olacak.

Güvenoyu için 276 oy gerekiyor. AKP'nin 316 milletvekili ile temsil edilmesi nedeniyle güvenoyunda sorun görünmüyor.

Meclis'te çoğunluğa sahip olan AKP, komisyonlarda da rahatlıkla çoğunluğu sağlayacağı için yasama çalışmaları da hemen başlayabilecek. Meclis'in ilk işi yıl sonuna kadar geçici bütçeyi kabul etmek olacak.

ulusalkanal.com.tr

1 Kasım seçiminde 652 bin 275 oy geçersiz sayıldı Gündem IŞİD, Şanlıurfa'da boğazı kesilerek öldürelen 2 Suriyeli gazetecinin cinayetini üstlendi Gündem Meclis'teki kadın sayısı düştü Gündem Bursa'nın bağımsız adayı Ali Osman Demirtaş 504 oy aldı Gündem