Osmaniye'de kadınların pekmez mesaisi başladı
Osmaniyeli kadınların pekmez mesaisi başladı. Doğu Akdeniz'e özgü geleneksel yöntemlerle hazırlanan pekmez tam bir şifa deposu.
Osmaniye'nin Kadirli ve Sumbas ilçelerinde kadınlar geleneksel pekmez üretimi için yoğun emek harcıyor. Kadınlar tarafından toplanan üzümler, tek tek salkımından ayıklanarak pekmez yolculuğu için birçok aşamadan geçiyor.
Toplanıp çöplerinden ayrılan üzümler yıkandıktan sonra kil toprağın yer aldığı çuvallara dolduruluyor. Çuvalların çiğnenmesiyle çıkan üzüm suyu bir saat kadar odun ateşinde kaynatıldıktan sonra dinlendiriliyor.
Ertesi gün yeniden odun ateşinde kaynatılan pekmez kırmızı renk alıyor. Üstü örtülerek güneşte birkaç gün dinlenmeye bırakılıyor.
Diyetisyen Fatma Zehra Avcı, üzüm pekmezinin sağlıklı bir besin olduğunu söyledi.
Uzun ve zahmetli bir sürecin ardından kaplara konulan şifa kaynağı pekmez, sofralardaki yerini almaya hazır hale geliyor.