Osmaniye'de kadınların pekmez mesaisi başladı

Osmaniyeli kadınların pekmez mesaisi başladı. Doğu Akdeniz'e özgü geleneksel yöntemlerle hazırlanan pekmez tam bir şifa deposu.

Abone ol

Osmaniye'nin Kadirli ve Sumbas ilçelerinde kadınlar geleneksel pekmez üretimi için yoğun emek harcıyor. Kadınlar tarafından toplanan üzümler, tek tek salkımından ayıklanarak pekmez yolculuğu için birçok aşamadan geçiyor.

Toplanıp çöplerinden ayrılan üzümler yıkandıktan sonra kil toprağın yer aldığı çuvallara dolduruluyor. Çuvalların çiğnenmesiyle çıkan üzüm suyu bir saat kadar odun ateşinde kaynatıldıktan sonra dinlendiriliyor.

Ertesi gün yeniden odun ateşinde kaynatılan pekmez kırmızı renk alıyor. Üstü örtülerek güneşte birkaç gün dinlenmeye bırakılıyor.

Diyetisyen Fatma Zehra Avcı, üzüm pekmezinin sağlıklı bir besin olduğunu söyledi.

Uzun ve zahmetli bir sürecin ardından kaplara konulan şifa kaynağı pekmez, sofralardaki yerini almaya hazır hale geliyor.

Kocaeli'de iş kazası: Niyazi Ak hayatını kaybetti Yurt Gaziantep'te demir doğrama atölyesinde patlama ve yangın meydana geldi Yurt Malatya Pütürge'de deprem (13 Eylül 2020 Kandilli Rasathanesi son depremler) Yurt Kovancılar Belediye Başkanı Hacı Akpınar, kullandığı araçla kaza yaptı Yurt