Prof. Dr. H. Sami Türk: YSK’nın kararı 'tam kanunsuzluk'

Prof. Dr. H. Sami Türk, mühürsüz oylar nedeniyle referandumun iptalini isteyen başvuruları ‘Tam kanunsuzluk gerçekleşmedi’ diyerek reddeden YSK’nın ‘tam kanunsuz’ olduğunu söyledi

Abone ol

Eski Adalet Bakanlarından Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, CHP ve Vatan Partisi’nin halk oylamasında mühürsüz zarf ve oy pusulası kullanıldığı gerekçesiyle seçimin iptali için yaptıkları başvurunun YSK tarafından reddedilmesinin “Tam kanunsuzluk” olduğunu söyledi.

İŞLEM GEÇERSİZ OLUR

Konuyu Aydınlık’tan Zihni Erdem'e değerlendiren Türk, şunları söyledi: “Tam kanunsuzluk, kanun emredici hükümlerine aykırılık halidir. Bu durumdaki işlem geçersiz olur. Eski terim ile mutlak butlan ile batıl sayılır. Son günlerde tartışılan halk oylaması tam kanunsuzluk haline örnektir. 298 Sayılı Seçimlerin Temel hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanunu’nun 98. Maddesinin 4. Fıkrasında şu hüküm yer alıyor: Sandık Kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, üzerinde ilçe seçim kurulunun ve sandık kurulunun mührü bulunmayan zarflar geçersiz sayılır.

‘TAM KANUNSUZLUK YOK’ SAVUNMASI

YSK’nın bu konuda verdiği kararlar var. Biri 16 Nisan 2017 Tarih ve 560 sayılı karar. Bir de önceki gün açıklanan 19 Nisan 2017 tarih ve 573, 574 ve 575 sayılı kararlar. Bu kararlarda, CHP ve Vatan Partisi’nin16 Nisan 2017 halk oylamasının iptali istemiyle yaptıkları başvurular reddedildi ve ‘Tam kanunsuzluk hali yoktur” denildi.

GÖRMEZDEN GELİYORLAR

YSK bu gerekçe ile bu çeşit oy pusulaları ve zarfları geçerli saymak suretiyle, halk oylaması sonucunu kabul etmiş ve ilan etmiştir. Bu, emredici kuralın, biraz önce okuduğum, 298 Sayılı Kanunu’nun 98. Maddesinin 4. Fıkrasına aykırıdır. YSK, biraz önce sözünü ettiğim 573, 574, 575 ve 560 sayılı kararların hepsinde 98. Maddenin 1 ve 2. Fıkralarını sayıyor. Ama asıl geçersizlik ifade eden yani, bu hükümlerin emredici olduğunu belirten 4. Fıkrayı görmezden geliyor, ondan hiç söz etmiyor.

TAM KANUNSUZLUĞA ÖRNEK

İste tam kanunsuzluk hali, bu fıkrada belirtilen durumda olan zarflar ve bunların içinden çıkan oy pusulalarıdır. Nitekim 298. Sayalı kanunun bir de 101. Maddesi var. 101. madde 3 bentte , ‘Arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan birleşik oy pusulaları geçerli değildir” diyor. Bu durumdaki zarflar ve oy pusulaları tam kanunsuzluk haline örnek teşkil eder.

KANUN YAPICI YERİNE KOYUYOR

YSK, kendisini adeta kanun koyucu yerine koyarak bu hükümleri aşmıştır. Sayımın yeniden yapılması düşünebilir ama sağlıklı bir sonuç çıkacağı tartışmalıdır. Çünkü aradan zaman geçti. Belki bu arada bu zarflar ve oy pusulaları mühürlenmiş olabilirler.

ulusalkanal.com.tr

ysk
Koramiral Özbal'dan Avustralya'ya resmi ziyaret Gündem Tunceli'deki terör operasyonu Gündem Antalya'da, toplumsal alanlarda alkol kullanımı yasaklandı Gündem Tunceli Hozat'ta erkek teröristler kaçmaya çalıştı! Öldürülen terörist sayısı yükseldi Gündem