"Umut Treni"nde izdiham

Yeni bir yaşam umudu ile Makedonya'ya varan göçmenlerin Gevgeli Tren İstasyonu'ndaki görüntüleri yürek burkuyor. Akdeniz'i aşarak Makedonya'ya ulaşan göçmenler, Avrupa'ya giden trene binebilmek için birbirini eziyor.

Abone ol

Suriye, Afganistan, Irak, Filistin ve Somali'den yola çıkan yüzlerce göçmen yeni bir yaşam için hayatlarından vazgeçiyor. Bu yolda Akdeniz, onların ya mezarı ya da kurtuluşun ilk adımı oluyor.

Avrupa'ya gitmek isteyen göçmenlerin ilk durağı Türkiye... İzmir ve Çanakkale başta olmak üzere yüzlerce göçmen Türkiye'nin Ege kıyılarına geliyor.

Gece yarısı ya da şafak saatlerinde lastik botlarla yola çıkıyorlar. Akdeniz'deki zorlu yolculukta onları koruyan şişme kolluklar ve can simitleri.

Kimi Sahil Güvenlik engeline takılıyor, kimi ise şişme lastik botların kurbanı oluyor.

Akdeniz'i geçmeyi başaranların ayak bastığı yer ise Yunanistan Adaları oluyor. Özellikle Kos adası göçmenlerin Avrupa'ya açılan ilk kapısı.

Güzergâh önce Atina oradan da Selanik. Sonraki durakları ise Makedonya'nın Yunan sınırındaki Gevgeli Tren İstasyonu oluyor.

Ancak buraya ulaşmak kolay değil. Göçmenler Selanik ve Gevgeli arasındaki yolu yürüyerek aşıyor. İstasyondan biletini alan göçmenler saatlerce, hatta günlerce tren bekliyor. Tren düdüğü ile birlikte istasyonda kargaşa başlıyor. Çünkü trene binmek kolay değil.

Trene binmek için göçmenler birbirini eziyor. Kimi kucağında bebeği ile kalabalıktan sıyrılmaya, kimi trenin camlarına tırmanarak içeri girmeye çalışıyor. Ortaya çıkan bu izdiham görüntüleri yürek burkuyor.

Gevgeli istasyonuna varan göçmen sayısı 160 bini aştı. Makedonya İçişleri Bakanlığı, 16 bin 519 kişiye geçici sığınma izni verdi. Geçici sığınma izni verilen kaçak göçmenler Makedonya'da 72 saat kalabiliyor ve bu süre içinde otobüs ve tren gibi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına izin veriliyor.

ulusalkanal.com.tr

Mısır'da yeni yasa yürürlükte Dünya Rusya'dan Esad açıklaması Dünya O ülkede şok saldırı! Çok sayıda ölü ve yaralı var Dünya Cephanelik gibi ev Dünya