Sosyal Medya Yasası ekim ayında TBMM'de

Sosyal medyada yalan habere karşı hazırlanan yasa tasarısında ilk ayrıntılar ortaya çıktı. Ekim ayında Meclis'e sunulması beklenen tasarıda "sosyal medyada dezenformasyon yapanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve sosyal medyayı bir süre kullanamama gibi cezalar öngörülüyor.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği sosyal medyadaki yalan haberlere karşı yasa çalışmalarına hız verildi.

Hazırlanan tasarıyla ilgili ilk bilgileri Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Başkanvekili Ali Özkaya açıkladı. Hürriyet'e konuşan Özkaya, "sosyal medyada dezenformasyon yapanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve sosyal medyayı bir süre kullanamama gibi cezalar getirilmeli" önerisinde bulundu.

Sosyal medyaya ilişkin ilk düzenleme, 1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe girdi. Yasayla birlikte üye sayısı 1 milyonu aşan sosyal ağ sağlayıcılarına temsilci bildirme zorunluluğu ile suç oluşturan içeriğin çıkarılmasına yol açılmıştı.

Hazırlanan yeni yasa ile suç unsuru oluşturan içeriklerin daha net tanımlanması bekleniyor. Özkaya'nın paylaştığı bilgilere göre bu kapsamda Almanya modeli ile birlikte Fransa ve İngiltere örnekleri de baz alınıyor. Ancak yasanın Türkiye'ye özel bir model olması öngörülüyor.

SOSYAL MEDYA TASARISINDA NELER VAR?

Anayasa Komisyonu Başkanvekilinin inceleneceğini söylediği örneklerden biri olan Almanya'nın sosyal medya yasası hangi maddeleri içeriyor?

Almanya sosyal medya ile ilgili ilk yasasını 2017 yılında kabul etti. Yapılan değişikliklerle birlikte sosyal medyada paylaşılan yalan haberlere karşı soruşturma yolu açıldı.

Almanya'da "terör", "cinsel suçlar ve pornografi", "din ve vicdan özgürlüğüne hakaret", "yalan haber, dezenformasyon ve mezenformasyon" şeklindeki 4 başlığı katalog suç olarak tanımlıyor.

Yasa, kanunda gösterilen hukuka aykırı içerik tespit edildiğinde, içeriğin yayından kaldırılması için 24 saat süre tanıyor. Aksi takdirde 50 milyon Avroya kadar para cezası kesiliyor.

Kanuna uyulma durumu ise Federal Hukuk Dairesince denetleniyor. Suç unsuru içeren paylaşımların Kriminal Dairesi'ne bildirilmesi de ayrıca zorunlu tutuluyor. Suç tespit edilmesi durumunda ise 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor

Almanya'nın sosyal medya yasasında Haziran ayı sonunda yapılan bir diğer değişiklik ile kullanıcılara itiraz hakkı da getirildi. Kullanıcılarla sosyal ağ sağlayıcılarının bir uzlaşıya varalamaması durumlarında ise arabulucular devreye giriyor.

Türkiye'nin hazırlayacağı sosyal medya yasa tasarısının Ekim ayında Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

Şehitlerin kanı yerde kalmadı: 12 terörist etkisiz hale getirildi Gündem Arslantepe Höyüğü UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildi Gündem AYM Başkanı Zühtü Arslan’a istifa çağrısı büyüyor Gündem 28 Şubat dava dosyası Ankara 5. Ağrı Ceza Mahkemesi'ne gönderildi Gündem