Yüzlerce hakim ve savcının yeri değişti

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 2016 Yaz Kararnamesini yayımladı. Kararname ile 3 bin 228 adli, 518 idari yargıda olmak üzere 3 bin 746 hâkim ve savcının görev yeri değiştirildi. 4 bine yakın hakim ve savcının yerinin değiştirilmesiyle dikkat çeken kararnamenin, şifreleri de ortaya çıkmaya başladı.

Abone ol

Kiminin atandığı yer sürgün, kiminin ki terfi olarak değerlendirildi. Kimi de kumpas davalarına bakan hâkim veya savcı olarak tanındı.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, 2016 Yaz Kararnamesi ile 3 bin 746 hakim ve savcının yeni görevini belirledi.

Buna göre, 3 bin 228 adli, 518 idari yargıda hâkim ve savcının görev yeri değiştirildi. Yargı üyeleri, yeni görevlerine 15 Haziran tarihinde başlayacak.

Yargı çevrelerinde olumlu karşılanan atamaların, açılacak olan istinaf mahkemeleri için bir ön hazırlık olduğu belirtiliyor. Görev yeri ve makamı değiştirilen isimlerin şifreleri de belli olmaya başladı.

Kararname ile ilk kumpas davalarından Şemdinli iddianamesini hazırlayan Ferhat Sarıkaya, Ankara Cumhuriyet Savcılığı’ndan Elazığ Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildi.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda tutuklanan 7 kişiyi tahliye eden Hulusi Pur, İstanbul Hakimliği’nden İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı.

Kararname ile İstanbul Hakimi Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na getirildi. Yılmazabdurrahmanoğlu, "Poyrazköy", "Amirallere suikast" ve "Kafes Eylem" planlarına ilişkin kumpas davalarına bakmıştı.

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt hakkında "Çete liderliği" suçlamasında bulunan Ferhat Sarıkaya da kararnamede görev yeri değiştirilenler arasında. 2006 yılında görevden ihraç edilen Sarıkaya, 2010 referandumu ile görevine geri dönmüştü. Sarıkaya, Elazığ’da görevlendirildi.

“Cumhurbaşkanına hakaret” suçunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuran YARSAV Başkan Yardımcısı Murat Aydın ise İzmir Karşıyaka Hakimliği’nden Trabzon Hakimliği’ne atandı.

Aydın, hakkındaki atama kararını, "Verdiğim kararlar, açıkladığım görüşlerim ve gösterdiğim tavır nedeniyle HSYK tarafından Trabzon Hâkimliğine sürüldüm” sözleriyle değerlendirdi.

HSYK seçimlerinde YARSAV ve Yargıçlar Sendikası’nın ortak listesinden aday olan Danıştay Tetkik Hakimi Muhammet Önder Tekin, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi üyesi olarak görevlendirildi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine terfi etti. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkında Bilal Erdoğan’ın şikayeti üzerine başlatılan soruşturmaya bakan Savcı Demir, Kılıçdaroğlu'nu dokunulmazlığına ilişkin ifadeye çağırmıştı.

Paralel yapıya yönelik yapılan operasyonları bir dönem yöneten Orhan Kapıcı Küçükçekmece Başsavcılığı'na, yine paralel yapıya yönelik bazı operasyonların başında bulunan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Okan Özsoy da Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine terfi ettirildi.

ulusalkanal.com.tr

Adana merkezli dev operasyon: 59 kişi gözaltında Gündem Atalay Filiz havada karada aranıyor Gündem Mehmet Bedri Gültekin: Alman Meclisi tükürdüğünü yalayacaktır Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: Anneliği reddeden kadın eksiktir Gündem