Çavuşoğlu'ndan İdlip eleştirisi

İdlib'de ateşkesin ihlal edildiği gerekçesi ile Rusya ve İran'ın Büyükelçileri, Dışişleri'ne çağrıldı. Suriye hükümetine yönelik eleştirilerini sürdüren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "İran ve Rusya, sorumluluğunu yerine getirmeli" dedi. Ankara'nın bu çıkışına Rusya'dan da yanıt geldi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun İdlib açıklamalarının ardından Rusya ve İran Büyükelçileri, Dışişleri'ne çağrıldı. Dışişleri kaynaklarından yapılan açıklamada, Suriye ordusunun bazı yerleşim birimlerinin kontrolünü ele geçirmesinden duyulan rahatsızlık büyükelçilere iletildi. Bu durumun basit bir ateşkes ihlali olarak görülmediği belirtildi.

Büyükelçilere verilen uyarının ardından Bakan Çavuşoğlu'ndan da açıklamalar geldi.

İdlib'te hükümetin rahatsız olduğu operasyon aslında Astana anlaşması kapsamında. Suriye ordusu anlaşma çerçevesinde çatışmasızlık bölgesinde derin harekat yürütüyor. Hedefi bölgeyi terör unsurlarından temizleyerek Astana'nın sınırlarını biran önce tamamlamak.

Çavuşoğlu ise Suriye'nin çatışmasızlık bölgesinde atşekesi ihlal ettiği görüşünde ısrarlı.

Türkiye'nin bu çıkışına Rusya'dan yanıt geldi. Rusya Savunma Bakanlığı’nın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a mektup yolladığı ileri sürüldü.

İddialara göre mektup Rusya'nın Suriye'deki Hmeymim ve Tartus üslerine yönelik İHA saldırılarıyla ilgili. Saldırı hazırlığında 13 iha tespit edildiğini, kontrolü ele geçirilen ihaların indirildiğini belirttildi.

Mektup'ta ihaların Türkiye kontrolündeki çatışmasızlık bölgesinde yer alan bir kasabadan havalandığına dikkat çekildi. Söz konusu bölgede güvenliğin ve emniyetin Türkiye tarafından sağlanması gerektiği vurgulandı.

Moskova, Ankara'yı bölgeden güvenliği kontrol etmesi konusunda uyardı.

Ankara-Moskova hattında bunlar yaşanırken Suriye Ordusu Abu Duhur havalimanına yaklaştı. Hızla ilerleyen Suriye Ordusuna İran kara, Rusya ise hava desteği sağlıyor. Astana ile belirlenen güvenlik bölge içerisinde yer alan Abu Duhur havalimanı 2015 yılından bu yana terör gruplarının elinde...

ulusal.com.tr

Bülent Tezcan: Sayın Bahçeli, yeni bir matematik mi keşfettiniz? Gündem Bakan Fakıbaba üreticilerin sorunlarını dinledi Gündem Bakan Demircan, AA Editör Masası'na konuk olacak Gündem Erdoğan-Bahçeli görüşmesi sona erdi Gündem