Oğul Topbaş belediyeye açılıyor!

Sermayesini 750 bin liradan 3 milyon liraya çıkaran Kadir Topbaş'ın oğlunun şirketi şimdi de babasının başkanlığını yaptığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden her türlü sektörde İhaleye girebilecek hale getirdi, diğer firmalar bu durumdan rahatsız

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın oğlu Hüseyin Ersan Topbaş gıda sektöründe faaliyet gösteren şirketinin tüzüğünde değişiklik yaparak faaliyet alanını genişletti. Oğul Topbaş'ın firmasının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ve belediyeye tüm sektörlerde iş yapan şirketlere mal ve hizmet satabilir duruma getirildiği ortaya çıktı.

Hüseyin Ersan Topbaş 2004 yılında, Ahmet Kaymak ve Halil İbrahim Bacacı ile birlikte, her birinin soyadının baş harflerinden oluşan “KBT İç ve Dış Ticaret Gıda Sanayi Limited Şirketi"ni kurdu. Ahmet Kaymak ve Halil İbrahim Bacacı aynı zamanda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün damadı Mehmet Sarımermer ile birlikte "Fen Bilgi Teknolojileri" adlı bir şirketin de kurucuları.

Halil İbrahim Bacacı'nın 2007 yılında ortaklıktan ayrılmasıyla şirketin adı "KT Gıda" olarak değiştirildi. Gıda sektöründe faaliyet gösteren şirket Namlı Gurme’nin imtiyaz ve isim hakkını alarak İstanbul’da Ataköy, Etiler, Bağdat Caddesi gibi lüks semtlerinde ve alışveriş merkezlerinde restoran ile kafeterya açmaya başladı.

Şirketin yapamayacağı iş yok

Bir gazeteye 19 Nisan 2010 tarihinde mülakat veren ve inşaat işine girmeyi etik bulmadığını söylerken "Gıdada büyümeyi hedefliyorum" diyen Hüseyin Ersan Topbaş 2013 tarihinde şirket tüzüğünde değişiklik yaparak faaliyet alanlarını genişletti. 1 Mart 2013 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi'nde tescillenen şirket faaliyetleri arasında yok yok. 8269 sayılı Ticaret Sicil Gazetesi'nde “Şirket aşağıda yazılı bulunan iş kollarında bütün mamul, yarı mamul, ham madde, iptidai madde, malzeme, makine, yardımcı madde, teçhizat, yedek parça, ve emsalinin ihracat ve dahili ticareti ile uğraşır" denilerek faaliyette bulunacağı sektörler olarak şöyle sıralandı:

“Bilgisayar, bilgi işlem ve yazılım ürünleri, telefon, telekominikasyon ve iletişim ürünleri, her türlü gıda maddeleri ve tarım ürünleri, zirai mahsuller, tekstil ve konfeksiyon mamulleri, inşaat ve inşaat sanayi, orman ürünleri, boya ve kimya sanayi ürünleri, otomotiv sanayi ürünleri, maden endüstrisi, optik ve elektronik aletler, dayanıklı tüketim malları.”

Diğer ihale alan şirketler rahatsız

Sermayesini 1 Aralık 2013'te tarihinde 750 bin TL'den 3 milyon TL'ye çıkaran ve merkezi Lale Sokak, 1. Levent İstanbul’da olan KT firmasının, ABD-Philadelphia , İran-Tahran, Çin-Guangzhou’ da şubeleri bulunuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı ihalelere giren firma yetkilileri, Topbaş'ın oğlunun firmasının belediyenin faaliyet alanındaki her sektöre açılmasının etik ve doğru bulmadıklarını ifade etti. Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan eski İBB Meclis Üyesi Mimar Osman Güdü "Şirkete hem sermaye arttırımı yapılmış, hem de iş alanları oldukça genişletilmiş. Ancak bu süreçten sonra bu şirketin bu denli bir faaliyet alanına giriş yapmasının gerçek nedenlerini iyi araştırmak gerekir. Kadir Topbaş'ın oğlunun ticaret yapması elbette sakıncalı değil. Ama babasının başkanlık yaptığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait işlerin alınması hususu çok tartışılır" ifadelerini kullandı.

AKP'ye yakın isimlere kolaylık sağlandığını anımsatan Güdü "Neticede bir firma var. Bu firma iş hacmini ve sermayesini arttırarak piyasada yeni işler yapmayı hedefliyor. Ama iş alımı ve işlere gelince o zaman işi takip edip bu firmanın özellikle kollanıp iş verilen bir firma haline getirilmesi söz konusu olur ise doğru olmaz. Ama görünen köy kılavuz istemez” dedi.

Öte yandan, Hüseyin Ersan Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Necmeddin Bilal Erdoğan ile ortak vakıf kurmuştu. “Okmeydanı Spor ve Eğitim Vakfı”nın kurucuları arasında, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile Haydar Ali Yıldız da yer alıyor.

Derya Derviş / Aydınlık

Gemicik Suriye'ye ne taşıyor? Gündem Bir kahreden haber de Manisa'dan Gündem Türk basketbolunun efsane isimi hayatını kaybetti Gündem KKTC için biraradalar Gündem