İran'dan Suudi Arabistan'a yanıt

Suudi Arabistan’ın Şii din adamı Nimr el Nimr’in de aralarında bulunduğu 47 kişiyi idam etmesinin etkisi sürüyor. İran ile Suudi Arabistan arasında tırmanan gerilimde Riyad, İran'la ilişkileri kesme kararı aldığını duyurmasının ardından İran'dan yanıt geldi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı, Suudi Arabistan'ın bu şekilde davranarak "hatasını unutturamayacağını" söyledi.

Abone ol

Suudi Arabistan, Nimr’in infazına en büyük tepkiyi gösteren İran’ın diplomatların 48 saat içinde ülkeyi terk etmesini isterken, İran’dan cevap gecikmedi.

İran ile ilişkileri kesme kararı, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr tarafından açıklanmıştı. Tahran'daki büyükelçilik personelinin geri çağrıldığını belirten El Cubeyr, İranlı diplomat ve görevlilere Suudi Arabistan'dan ayrılmaları için 48 saat süre tanındığını kaydetti.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suudi Arabistan'ın ülkesiyle diplomatik ilişkileri kesme kararına tepki gösterdi. Abdullahiyan, Suudi Arabistan’ın yaptığı ‘büyük hatanın üstünü kapatamayacağını’ söyledi.

Açıklamaları devlet televizyonundan yayınlanan Abdullahiyan “Suudi Arabistan, bizimle ilişkileri sona erdirerek, bir din adamını öldürerek yaptığı büyük hatayı unutturamaz” ifadesini kullandı. Abdullahiyan, "Suudiler geçmişte de bu tür aceleyle alınmış, mantıksız kararlarla bölgede istikrarsızlığa yol açtılar" dedi.

Nimr Bakır El Nimr'in idam edilmesini protesto eden göstericiler hafta sonunda Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhet Konsolosluğu'nu ateşe vermişti.

Facebook sakıncalı buldu Dünya Suudi Arabistan'dan İran kararı Dünya Tayland’da yılbaşı tatili faciası: 340 ölü 3216 yaralı Dünya İran’ın dini lideri Hamaney karikatür yayınladı ve sordu Dünya