Trump ''Yüzyılın Anlaşması''nı açıklayacak

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail-Filistin meselesinde sözde barış planı olarak ilan ettiği "Yüzyılın Anlaşmasını" açıklayacak. Plan, Filistin'i topyekün reddediyor ve bölgedeki İsrail işgalini meşrulaştırıyor. Anlaşma açıklanmadan önce İsrail, Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisine ek asker göndereceğini duyurdu. Gazze'de ise halk ayakta. Yüzyılın anlaşmasına karşı kitlesel yürüyüşlerin yanı sıra askeri geçit töreni de yapıldı.

Abone ol

İsrail-Filistin meselesine "çözüm" adı altında hazırlanan ve İsrail'in Filistin'i işgalini meşrulaştıran "Yüzyılın anlaşması" ABD Başkanı tarafından açıklanacak.

Amerikan Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu Beyaz Saray'da bir araya geldi. Amerika'nın tek taraflı Ortadoğu planı görüşüldü. Trump daha sonra "sözde barış planını" açıklayacağını duyurdu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, plan için "yüzyılın şamarı" diyor. Abbas, “hiçbir koşulda antlaşmayı kabul etmeyeceğini” bütün dünyaya ilan etti. Plan, bazı ekonomik yardımların dışında Filistin halkı lehine hiçbir şey içermiyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü ve Hamas da anlaşmaya sert bir şekilde karşı. Hamas Sözcüsü Fevzi Berhu, "Yüzyılın anlaşması planı Filistin halkı için yeni bir Nekbe ve bu halka yönelik çifte bir saldırıdır" dedi. Seferberlik çağrısı yaptı.

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde Filistinliler ayakta. Amerika'nın sözde barış planı kitlesek gösterilerle protesto edildi.

Öte yandan Yüzyılın Anlaşması'na tepki olarak, Filistin İçişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Güçleri tarafından 150 askerin katılımıyla askeri geçit düzenlendi. Filistin ordusuna bağlı piyadeler ve askeri araçlar, sokaklarda bayraklarla boy gösterdi.

Filistinli öğrenciler de okul bahçesinde oluşturdukları kareografi ile, ABD'nin planına karşı çıktı.

İsrail ise, işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'ne ek asker gönderme kararı aldı. İsrail Ordusu'ndan yapılan yazılı açıklamada "Yapılan durum değerlendirmesinin ardından Ürdün Vadisi'ndeki birliklere piyade asker takviyesi yapılması kararlaştırıldı." ifadesine yer verildi.

ulusal.com.tr

ABD Irak'a silah teslimatını durdurdu Dünya Afganistan'da ABD askeri uçağı düştü Dünya Tayland'da yeni tip koronavirüs görülen kişi sayısı 14'e çıktı Dünya İran'dan nükleer anlaşma hamlesi Dünya