İş dünyası paylaşmayı sevmiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işverene yaptığı "paylaşın" mesajına iş dünyası farklı tepkiler verdi. Kimi öneriye olumlu baktı, kimi topu devlete attı, kimi ise iş dünyasının sadece vergilerini ödemesinin bile yeterli olduğunu açıkladı. Bu arada hatırlatalım; Türkiye, OECD kriterlerine göre dünyada gelir adaletsizliğinin en fazla olduğu ikinci ülke.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, G20 Zirvesinde işverenlere yaptığı "Biraz az kazanın ve kazandıklarınızı özellikle dar gelirlilerle paylaşın" çağrısını, iş dünyası temsilcileri değerlendirdi.

"Paylaşma" davetine, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, "elimizi taşın altına koymaktan kaçınmayız" derken, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "zekat mahiyetinde kazançlarının kırkta birinin verilmesi durumunda, açlığın biteceğini" söyledi.

ES//

Kayıtdışı çalışan sayısının en fazla olduğu tekstil sektöründen İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise "Devlet babalığını göstersin, yükümüzü hafifletsin", dedi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı İcra Direktörü Güven Sak, "Şirketler vergilerini ödesinler, devlet de onları dağıtsın" diyerek vergi kaçaklarına işaret etti.

Türkiye, OECD 2014 verilerine göre Meksika'nın ardından dünyada gelir adaletsizliğinin en fazla olduğu ikinci ülke. Gelirini vatandaşlarına paylaştırma oranı anlamına gelen Türkiye'nin Gini Katsayısı ise 0,41 ile dünyanın en kötü iki ülkesinden biri durumunda.

Araştırmalara göre Türkiye aynı eğitimi almış beyaz yakalı ve kıdemdeki iki çalışanı arasında bile siyasi kriter gibi gerekçelerle farklı ücretler uygulayabiliyor.

(DHA)

Kişi başına sağlık harcamasında OECD’nin en kötüsüyüz Ekonomi FED'den faiz artırım sinyali Ekonomi 12 ay artı bir gün Ekonomi Motorine büyük indirim geldi Ekonomi