Mısır, Akdeniz politikasını değiştiriyor

Abone ol

Eylül ayında düzenlenen Birleşmiş Milletler(BM) toplantısında görüşme ve ortak Akdeniz politikası belirleme kararı alan Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi liderleri Kahire’de bir araya geldi.

Görüşmede, Türkiye’nin Akdeniz politikası, Avrupa Birliği(AB) Mısır ilişkileri, Filistin-İsrail anlaşmazlığı konularının ele alındığı bildirildi.

Rum lider Anastasiades: Türkiye Akdeniz’de kışkırtmalarda bulunuyor

Kıbrıs Rum Kesimi Başkanı Nicos Anastasiades, toplantıya katılan diğer ülke liderlerinin de Kıbrıs’taki bölünmüşlüğün sona ermesi konusunda hemfikir olduğunu iddia etti.

Anastasiades, Yunan Başbakanı ve Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin, Kıbrıs’ı tek bir kimliğe sahip tek bir devlet olarak tanıdıklarını belirtti.

Rum lider, Türkiye’nin Kıbrıs konusunda daha fazla çaba göstermesi gerektiğini söyledi ve Türkiye’nin Akdeniz’de gaz arama çalışmalarını “kışkırtma” olarak nitelendirdi.

Sisi, Türkiye hakkında yorum yapmadı

Yunanistan Başbakanı Samaras ise, Mısır ve AB arasındaki ilişkilerin gelişmesine yönelik olarak çalışacaklarını ifade etti.

Mısır Devlet Başkanı Sisi ise Türkiye ve Kıbrıs konularında yorum yapmaktan kaçındı.

Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Eylül ayında gerçekleşen Birleşmiş Milletler toplantısında Mısır Devlet Başkanı Sisi’yi “darbeci” olarak nitelendirmesi sonrası kopma noktasına gelmiş, iki ülke dışişleri bakanları arasında düzenlenmesi öngörülen toplantı, Mısır tarafından iptal edilmişti.

İşçi Partisi de Kahire’de

Öte yandan, Kahire’de siyasi partiler ve çeşitli derneklerle görüşmelerde bulunan İşçi Partisi heyeti, Mısır’daki muhataplarına, Türkiye ile bağları koparmama çağrısı yaptı.

Mısır’ın köklü partilerinden Al Wafd ve Tagammu Partisi başta olmak üzere görüşmelerde bulunan parti heyeti, Türk ve Mısır halkları arasında bir sorunun var olmadığını, Erdoğan’ın politikalarının Türkiye’nin bütününü yansıtmadığı mesajını iletti.

İP: Türkiye ve Mısır arasındaki anlaşmazlıktan emperyalizm karlı çıkar

Türkiye ve Mısır arasında ki anlaşmazlıktan, emperyalizmin karlı çıkacağını belirten İşçi Partisi heyetinin, Mısırla siyasi ve ekonomik köprüler kurma önerisi, Mısırlı muhatapları tarafında olumlu karşılandı.

Sinan Güzaltan/ Kahire

ulusalkanal.com.tr

Amerikalılar İran'daki o sempozyuma katılmak istiyor Dünya Filistin'de milli birliğe provokasyon Dünya ABD Genelkurmay Başkanı iltifatlar yağdırdı Dünya 3 bin olacak Dünya