YÖK Başkanı uyardı!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, İstanbul Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen Ulusal ve Uluslararası Boyutlarda Doktora Eğitimi konulu çalıştaya katıldı

Abone ol

Çetinsaya Türkiye'deki akademik personel sayısının yetersiz olduğunu söyledi. Yüksek öğrenimin yeniden yapılanması için teşhislerin iyi yapılması gerektiğini söyleyen Çetinsaya, "Sistemin tomografisini çekmek gerekiyor. Yoğunlaşmamız gereken 3 alan var. Birincisi 'nicel büyümeden', 'nitel büyümeye' geçmek. İkincisi 'akademik insan kaynağının geliştirilmesi' ve sonuncusu da 'uluslararasılaşma'" diye konuştu.

ÖĞRENİM ELEMANI SAYISI ÖĞRENCİ KADAR ARTMIYOR

Tamamını akademik kadronun doldurduğu salonda görsel materyaller eşliğinde sunum yapan YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, son 30 yılda Türkiye yüksek öğreniminin ciddi bir büyüme gerçekleştirdiğini belirtti. Çetinsaya, "Okullaşma oranında Türkiye başlarda, çok geriden gelirken şuanda yaptığı atakla İngiltere, Fransa gibi ülkeleri yakalamış durumda. Dünya ortalamalarının üzerinde. Öğrenci sayısında da 6. sırada "dedi.

Türkiye'nin fırsat penceresinin 2050 yılına kadar açık olduğunu söyleyen Çetinsaya, "Büyümeyle olan ilişkimiz nasıl devam edecek? Üç sene önce sorsaydınız, yeterli üniversite sayımız var derdim. İstatistiğe baktığınızda Türkiye'nin fırsat penceresi 2050'ye kadar açık kalacak. Hem eğitim hem araştırma için Türkiye'nin önünde ciddi fırsatlar olduğunu gösteriyor. Akademik insan kaynağındaki durumumuz nedir ? Aralık rakamı, 141 bin öğretim elemanımız var. Bunların yüzde 45'i öğretim üyeleri. Kendi içinde bir bölümleme var. Bu kritik grafiklerden bir tanesi. Bu grafik bize öğrenci sayısındaki artışla öğretim elemanı sayılarının artışının bire bir gitmediğini gösteriyor. Öğrenci sayısının artışı kadar öğretim elemanı sayısının artmıyor" diye konuştu.

NİCELİK KADAR NİTELİĞİ ARTIRMAMIZ GEREKİYOR...

OECD rakamlarını yakalamak için Türkiye'nin 450 bin öğretim üyesine ihtiyacı olduğunu söyleyen YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya , "Her yıl 4 bin 500 doktora mezunu veriyoruz. Öğretim üyesi yetiştirme olarak baktığımızda dünyada maalesef iyi konumda değiliz. Doktora sayılarında örneğin Almanya'da her yıl 25 bin mezun verildiğini görüyoruz. Türkiye benzer ülkelerle kıyaslandığında oldukça mütevazi durumda. 4 bin 500 doktora veriyoruz. Bu yeterli değil. Bunu 2023'e kadar 15 bine çıkarmamız gerekiyor. Nicelik kadar niteliğini de artırmamız gerekiyor" dedi.

Özgür ALTUNCU - İdris TİFTİKCİ / İstanbul, (DHA)

Çok güzel hareketler bunlar Sağlık ''Dışarıya gözlük ve şapkasız çıkmayın'' Sağlık Yüzde 50'yi aştı! Ekmekteki büyük tehlike Sağlık ÖSYM devre dışı Sağlık