AB'den Rusya'ya ek yaptırım

NATO zirvesinin ardından, Avrupa Birliği ülkeleri Rusya'ya karşı ek yaptırım alma kararında anlaşmaya vardı. Yaptırımlar Rus silah ve petrol şirketlerini kapsayacak. Ancak, karar üye ülkelerin hükümet onayına bırakıldı. Amerika Başkanı Obama, "Ukrayna'da ateşkes sürerse, yaptırımlar kalkabilir" dedi.

Abone ol

Galler'de iki gün süren NATO zirvesinin ardından sonuç bildirgesi yayımlandı.

NATO, Rusya ile tüm sivil ve askeri işbirliği askıya aldı. Ancak, siyasi iletişim kanallarını açık bırakılması önemle vurgulandı.

Zirve sonrasında bırakılan Avrupa Birliği'nden Rusya'ya gelecek ek yaptırımlar konusu da netleşti. Avrupa Konseyi'nin bildirildiğine göre, Avrupa Birliği büyükelçileri yeni tedbirler konusunda uzlaşmaya vardı.

Yeni yaptırım paketinde daha sert ekonomik tedbirler, yaklaşık 20 kişinin banka hesaplarının dondurulması ve Avurpa Birliği ülkelerine giriş yasağı yeralıyor.

Rus silah ve petrol şirketleri de yaptırım kapsamına alınacak. Bu şirketlerin Avrupa bankalarından kredi alması zorlaştırılacak, silah ve petrol konusunda kullanılan teknolojinin ihracatı da kısıtlanacak.

Yaptırımlarla ilgili nihai karar üye ülkelerin hükümet onayına bırakıldı. Almanya, Macaristan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Slovakya Rusya ile ekonomik ilişkileri nedeniyle yaptırımlara konusunda itirazlarını dile getiriyor.

Yaptırımların ana hedefi ise Rusya'nın Ukrayna tavrını değiştirmek. Amerika Başkanı Obama, Ukrayna'da yürürlüğe giren ateşkesin sürmesi halinde, Rusya'ya uygulanan yaptırımların kalkabileceğini söyledi.

ulusalkanal.com.tr

Obama'dan sert Rusya açıklaması Dünya THY ofisi önünde patlama Dünya NATO'dan Rusya kararı Dünya ABD'den IŞİD kararı Dünya