İran'dan önemli ziyaret!

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, hükümetin kurulması için gün sayan Irak'ı ziyaret etti. Zarif, hem Bağdat hem de Erbil'de, bütün kesimlerin yer aldığı geniş tabanlı bir hükümetin bir an evvel kurulması gerektiğini vurguladı. Zarif, "İran'ın hedefi Irak'ın ulusal birliği, toprak bütünlüğü ve güvenliğidir" dedi.

Abone ol

İran'dan Irak'a ktirik bir ziyaret gerçekleşti. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Bağdat, Erbil ve Necef'te siyasetçiler ve dini liderlerle görüştü. Ziyaret, açıklanması beklenen yeni hükümetin arefesinde yapıldı.

İranlı bakan ilk olarak Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Fuad Masum, hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar El İbadi, eski Başbakan Nuri El Maliki, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Parlamento Sözcüsü Selim El Ciburi ve Irak Ulusal İttifakı lideri İbrahim El Caferi ile görüştü.

Cevad Zarif, Irak'ta bütünkesimlerin yer alacağı geniş tabanlı bir hükümetin bir an evvel kurulmasını istedi.

İran Dışişleri Bakanı, Bağdat'ta Usame Nuceyfi, Mahmud el-Meşhedani ve Salih Mutlak gibi Sünni siyasi liderlerle görüşmesinin ardından Necef'e geçti. Burada da Şii dini liderler Ayetullah Sistani, Ayetullah Feyyaz, Ayetullah Necefi ve Ayetullah Hekim’le bir araya geldi.

Cevad Zarif'in iki günlük ziyaretinde son durağı Erbil oldu. Erbil'de Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani ile toplantı yaptı.

Zarif, ziyaret ettiği her yerde, İran'ın hedefinin Irak'ın ulusal birliği, toprak bütünlüğü ve güvenliği olduğunu vurguladı. "Irak'ın güvenliği İran'ın güvenliğidir" diyen İran Dışişleri Bakanı, tüm kesimleri Irak'ın terörle mücadelesine destek olmalasını istedi.

Erbil'de Barzani ile ortak basın toplantısında konuşan Zarif, İbadi'nin kuracağı hükümeti desteklediklerini ve Erbil ile yeni hükümet arasında yapılacak anlaşmaları da tanıyacaklarını açıkladı.

Barzani de Zarif'e teşekkürlerini iletti ve "Bize ilk silah gönderen ülke İran oldu" dedi.

ulusalkanal.com.tr

Irak'ta petrol savaşı Dünya Ateşkes sağlandı Dünya Çin’den Şırnak’ta kaçırılan işçilerle ilgili açıklama Dünya Putin, Poroşenko ile görüşecek Dünya