İran'dan Suudi Arabistan açıklaması

İran'dan Suudi Arabistan ile yaşadığı krizin tansiyonunu düşürecek açıklamalar geldi. İran Dışişleri Bakanı Zarif, Riyad’ın Tahran’la ekonomik ve diplomatik ilişkilerini kesmesine rağmen benzer bir misillemede bulunmayacaklarını, hatta ilişki seviyesini düşürmeyeceklerini belirtti. Suudi Arabistan da İran'la doğrudan savaş beklemediklerini açıkladı.

Abone ol

İran-Suudi Arabistan geriliminde Tahran yatıştırıcı açıklamalar yaptı.

Şii din adamı Nimr El Nimr’in idam edilmesinin ardından Suudi Arabistan ile İran arasındaki ipler kopmuş, Riyad yönetimi Tahran ile diplomatik ve ekonomik ilişkileri kesme kararı almıştı. İran buna yanıt olarak ekonomik yaptırım kararı almış ve ve vatandaşlarına "ikinci bir emre kadar" umreye gitmeye yasaklamıştı.

Ancak Tahran'dan ilişkileri koparma adımı gelmedi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun’a hitaben bir mektup yazarak Suudi Arabistan’la ilişkileri sürdürmek istediklerinin altını çizdi. Yaşananları "İran ile Suudi Arabistan arasındaki talihsiz gelişmeler" olarak niteleyen Zarif, “İran, Suudi Arabistan’a misillemede bulunmak ya da ilişkileri kesmek hatta ilişkilerdeki seviyeyi düşürmeyi reddetti” diye yazdı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman el Suud da İran'la doğrudan savaş beklemediklerini açıkladı. El Suud, Economist'e yaptığı açıklamasında, "Savaş, kesinlikle beklemediğimiz bir şey ve ülkeleri bu yönde iten kim olursa olsun aklını kaçırmış olmalı. Suudi Arabistan ve İran arasında savaş, bölgede büyük felaketin başlangıcı olur ve tüm dünyaya yansır. Kesinlikle buna izin vermeyiz" dedi.

ulusalkanal.com.tr

"1097 hedefi vurduk" Dünya Somali'de feribot faciası: 122 ölü Dünya Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü: Bana Nazileri anımsatıyorsunuz Dünya İsrail'in yeni İçişleri Bakanı belli oldu Dünya