Tüm dünya o açıklamaya kilitlendi! Gözler saat 21.00'de

Hem dünyada hem de Türkiye'de gözler FED'e çevrildi. Amerikan Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. FED'in faiz arttırımına kesin gözle bakılıyor. Karar öncesi Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek açıklama yaptı. Şimşek "Fed'in faiz artırımı yüksek olasılık ve bence yapılsa iyi olur, piyasaların rahatlaması açısından önemli" dedi.

Abone ol

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın toplantısına kilitlendi. FED toplantı sonrası kararını açıklayacak. Ve piyasaların beklentisine göre toplantıdan faiz arttırım kararı çıkacak.

Faiz arttırım kararı kadar Fed Başkanı Janet Yellen'in açıklamaları da önemli. Zira Yellen'in açıklamaları bundan sonra atılacak adımların da ipuçlarını verecek.

Fed'in faiz arttırım kararı Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Faizlerin arttırılması, yatırımcıların ABD tahvillerine yönelmesi, yatırımcının daha yüksek faizler borçlanması anlamına geliyor.

Faiz arttırımı kararı ülke ekonomisine de olumsuz yansıyacak. Türkiye'ye sermaye girişleri azalacağı için, Merkez Bankası cari açığı kapatmak için dolar bulmakta sıkıntı yaşayacak. Türkiye küresel piyasalarda "riskli ülke" imajıyla öne çıkacak.

Karar öncesi ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de bir açıklama yaptı. Şimşek, FED'in bir an önce faiz arttırıma başlaması gerektiğini söyledi.

Şimşek, Türkiye'nin cari açığı nedeniyle faiz arttırımı kararından etkileneceğini belirtti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ekim ayı uluslararası yatırım pozisyonu

10.30 Almanya, aralık ayı imalat sanayi PMI

11.00 Avro Bölgesi aralık ayı imalat sanayi PMI

11.30 İngiltere, kasım ayı işsizlik oranı

12.00 Avro Bölgesi, ekim ayı dış ticaret dengesi

12.00 Avro Bölgesi, kasım ayı TÜFE

15.30 ABD, kasım ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri

16.15 ABD, kasım ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı

16.45 ABD, aralık ayı imalat sanayi PMI

21.00 ABD, Fed faiz kararı

“Yerli Malı ve Tutum Haftası” kutlu olsun Ekonomi Dolar ve euro güne nasıl başladı? Ekonomi New York borsası "faiz kararı" öncesinde yükseldi Ekonomi IFF işçisinin direnişi 100. gününde Ekonomi