Şırnak'ta kadınlar ilk kez "şal-şapik" üretti
Şırnak'ta yöresel bir kültür mirası olan "Şal şapik" adlı kumaşın üretimi kadınlara geçti... Aslında erkeklerin ürettiği şal şapik için açılan kursa katılan kadınlar, hem bu kadim el sanatını yaşatıyor, hem aile bütçesine katkıda bulunuyor.
Şırnak'ın kültürel mirası "Şal şapik" kumaşı Cizre ilçesinde kadın eliyle yaşatılıyor. Cizre ilçesinde, doğal tiftikten üretilip kök boya ile renklendirilen ve tezgâhlarda dokunan "Şal şapik" kumaşının gelecek nesillere aktarılması için kurulan atölyede kadınlar üretim yapıyor.
Cizre Belediyesinin desteğiyle açılan atölyede 15 kadın ustalık belgesi aldı. 10 kadın kursiyerin eğitimi ise sürüyor. Cizre Halk Eğitim Merkezi Müdürü Jülide Aydın, kumaşın özelliğini anlattı.
Kişiye özel olarak da üretilebilen bu kumaşla hazırlanan giysinin maliyeti 3 bin 500 ile 5 bin 500 lira arasında değişiyor. El sanatları öğretmeni ve usta öğretici Mustafa Arslankılıç, erkek giysisi olan şal şapik kumaşını ilk kez kadınların ürettiğini söyledi.
Kursiyer kadınlar şal şapiki yaşatmak istiyor.
İpek gibi parlayan, yumuşak ve rahat olan şal şapik büyük emek ve sabır istiyor. Kumaşın 35 santimetresinde 1300 tel çözgüsü bulunuyor. Bu da dokumanın ne kadar sık olduğunu, ne kadar emekle üretildiğini gösteriyor.
ulusal.com.tr