Anayasa görüşmelerine geçilmesi 338 oyla kabul edildi

Başkanlık Sistemi’ni hedefleyen Anayasa Değişikliği teklifinin maddeleri Meclis genel kurulunda görüşülmeye başlanıyor. 18 maddeden oluşan teklifinin her maddesi tek tek görüşülecek ve oylanacak. 2 Hafta sürmesi beklenen görüşmelerin sonunda kabul edilen maddeler için genel bir oylama yapılacak. Genel oylamada 330 evet oyu çıkarsa teklif referanduma gidecek.

Abone ol

Meclis’in yetkilerini kısıtlayan ve Başkanlık Sistemini’ni hedefleyen Anayasa Değişikliği Teklifinin maddelerine geçilmesi, 338 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Gözler bundan sonraki sürece çevrildi.

Önümüzdeki süreçte, Genel Kurul’da 18 maddeden oluşan Anayasa değişikliği teklifinin maddeleri teker teker görüşülecek ve oylanacak.

Her bir madde için ayrı ayrı konuşmalar yapılacak, ardından oylamaya geçilecek. 330 oya ulaşan maddeler kabul edilmiş sayılacak. 330 oya ulaşamayan maddeler ise teklif paketinden düşecek.

Maddelerin teker teker görüşülmesi ve oylanmasının tamamlanmasının ardından 330 kabul oyuna ulaşan maddeler tek bir paket halinde oylamaya sunulacak.

Genel oylama sonucunda da en az 330 milletvekili evet oyu kullanırsa, Türkiye sandık başına gidecek.

Maddelerin görüşülme sürecinin 2 haftayı aşması ve sürecin oldukça sancılı ilerlemesi bekleniyor.

Nitekim, teklifin maddelerine geçilmesi için yapılan oylamada bile Genel Kurul’da milletvekilleri arasında gerginlikler yaşanmıştı.

Maddelerin görüşülmeye başlanması ile birlikte tansiyonun daha da fazla yükselmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Teklifi Genel Kurul’a getiren AKP ve destek vereceğini açıklayan MHP’nin toplam sandalye sayısı 354. Ancak özellikle MHP grubunda, önemli sayıda vekilin teklife hayır oyu kullanacağı biliniyor.

Bununla birlikte, AKP grubunda da fireler olabileceği görüşü, sonucun şimdiden kestirilmesini güçleştiriyor.

Muhalefet, gizli oylama ilkesine özen gösterilmesi durumunda teklifin Meclis’ten yeterli oyu alamayacağına inanıyor.

ulusalkanal.com.tr

Doğu Perinçek yazdı: Durum ve hükümet seçenekleri Gündem İstanbul'da kar yağışı Gündem Erdoğan'dan kanun onayı Gündem Emniyete saldırı hazırlığındaki 3 terörist tutuklandı! Gündem