Selahattin Demirtaş Anayasa'yı hedef aldı: " 'Türk Milleti' kavramı çıkarılsın"

HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhuriyet Gazetesi'nin sorularını yanıtladı. Demirtaş, Anayasadan "Türk Milleti" kavramının çıkarılmasını istedi.

Abone ol

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhuriyet Gazetesi'nin sorularını yanıtladı.

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş, Anayasa ve Türklük kavramı hakkında konuştu.

Demirtaş şu sözleri ile Anayasayı hedef aldı:

"Yeni anayasa, 81 ilde kurulacak sivil anayasa meclislerinde tartışılarak parlamentoda yasa haline getirilerek referanduma sunulmalıdır. Tüm evrensel hak ve özgürlükler amasız, ancaksız güvence altına alınmalıdır. Vatandaşlık, anayasal yurttaşlık üzerinden tariflenmeli ve herkes için eşit haklara sahip olmalıdır."

Demirtaş bu ifadelerinin ardından "Türk" kavramının anayasadan çıkarılmasını şu sözlerle istedi:

"Yani 'Türkiye Cumhuriyeti devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türktür' demek yerine, 'herkes hak ve özgürlüklerde eşit ve onurlu birer yurttaştır' demek gerekir."

Selahattin Demirtaş, seçimlerde partilerin HDP'ye ihtiyacı olduğunu iddia etti ve "Mevcut sistemde, işbirliği veya ittifak yapılmadan hiç kimse cumhurbaşkanı seçilemez. Elbette ki her partinin rolü ve vizyonu önemlidir. Ancak temsil niteliği ve niceliği bakımından HDP olmadan hiçbir ittifak başarılı olamaz, Türkiye’nin temel sorunlarını çözemez" dedi.

ulusal.com.tr

Sağlık Bakanı Koca günlük vaka sayısının en yüksek olduğu 5 ili açıkladı Gündem Bir kadın cinayeti daha: Pınar Gültekin'in cesedi varilde bulundu Gündem MSB'den Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıl dönümünde anlamlı video Gündem Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Afrika ülkesi Togo'ya ilk ziyaret Gündem