Lavanta bu köyün kaderini değiştirdi…
Güller diyarı olarak bilinen Isparta’nın Kuyucak köyü lavanta üretimi ile Fransa’ya rakip çıkarken, mor renkli tarlalar ise köylülere umut ve ekmek kapısı oldu…
Yusuf Yavuz
Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde 1970'li yıllarda susuz ve kıraç arazilerde deneme amacıyla başlatılan lavanta üretimi, bugün Fransa ile rekabet edecek düzeye ulaştı. Türkiye'nin lavanta üretiminin yüzde 90'dan fazlasını karşılayan Kuyucak köyündeki tarlalar bugünlerde mora bürünürken, kırsal turizmde biz de varız diyen köylüler lavanta tutkunlarını ağırlamaya başladı. Ağustos ayının ilk haftasında başlayacak olan lavanta hasadı öncesinde, Kuyucak köyü binlerce ziyaretçiyi ağırlayacak.
BİR ÇİÇEKLE BAŞLAYAN ÜRETİM ÖYKÜSÜ KÖYLÜNÜN UMUDU OLDU
Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünün sulu tarıma elverişli olmayan kıraç arazileri yüzünden yıllar önce dışarıya göç vermeye başladı. Ancak 1970'li yıllarda Fransa'dan getirilerek deneme amacıyla Kuyucak'ta üretilmeye başlanan lavanta bitkisi, bölgenin havasını ve toprağını sevince bir köyün kaderini tamamen değiştirdi. Bugün yaklaşık 3 bin dekardan fazla arazide, yılda 120 bin tondan fazla lavanta üretimi yapılan Kuyucak köyündeki tarlalar Temmuz ayının gelmesiyle adeta mora boyandı. Gıdadan kozmetiğe, sağlıktan kimyaya kadar birçok alanda kullanılan lavanta bitkisinin güzelliğine tutkun olanların sayısı ise bir hayli fazla.
LAVANTA TUTKUNLARI MOR TARLALARA KOŞUYOR
Türkiye'deki lavanta üretiminin yüzde 90'dan fazlasını tek başına karşılayan Kuyucak işte bu günlerde Burdur Gölü'ne bakan yamaçlarda kurulu tarlaları görmek için gelen lavanta tutkunlarını ağırlıyor. Fotoğraf gruplarının ve gezginlerin başını çektiği lavanta turistleri, Kuyucak'ta bu yıl oluşturulan günü birlik mekânlarda dinlenip ihtiyaçlarını giderirken, köylü kadınların hazırladığı lavanta ürünlerinden satın alarak sevdiklerine lavanta kokusunu taşıyorlar.
DOĞRU ÜRÜN DOĞRU TOPRAKLA BULUŞUNCA BAŞARI GELDİ
Dışarıya olan göçü tersine çeviren lavanta üretimi, doğru ürünün doğru toprakla buluşmasıyla nelerin başarılabileceğini de ortaya koydu. İlk başlarda ürettikleri lavantaya pazar bulmakta zorlanan köylüler, şimdilerde ürünlerini köyde pazarlamaya başladılar.
KUYUCAK İÇİN GELECEK LAVANTA TURİZMİNDE
Kuyucak köyündeki lavanta üretiminin başarısını kurumsal bir destekle turizm hareketine dönüştürmek için kolları sıvayan Keçiborlu Kaymakamlığı, bir proje hazırlayarak BM Kalkınma Programı ve Anadolu Efes'in ortaklaşa yürüttüğü 'Gelecek Turizmde' destek fonundan yararlanma hakkı kazandı. Yüzlerce başvurunun arasından birinci seçilen 'Keçiborlu Lavanta ile Kalkınıyor’ projesi kapsamında desteklenen köylüler, aldıkları turizm ve hizmet eğitiminin ardından ziyaretçilerini ağırlamaya başladılar.
KOOPERATİF KURAN KADINLAR KOLLARI SIVADI
Kuyucak köyünden seçilen 18 kadın, bir kooperatif kurarak kırsal turizm girişimi başlattı. Bir çiçekle başlayan bu umut öyküsünden köylüler de ziyaretçiler de memnun. Kuyucak köylülerinin güler yüzlü konukseverliğine, lavanta tarlalarının muhteşem bir tabloyu andıran güzelliği de eklenince lavanta turizminin etkisi kısa süre içinde tüm ülkeye yayılacak gibi görünüyor.
MUHTAR MEHMET AYDOĞDU: ‘LAVANTA HASADI AĞUSTOS’TA’
Kuyucak köyü Muhtarı Mehmet Aydoğdu, yıllar önce başlayan lavanta yolculuğunun geldiği noktanın umut verici olduğunu söyledi. Önceki gün köylerinde yaklaşık 500 ziyaretçiyi ağırladıklarını anlatan Aydoğdu, "Bu yıl kooperatif kurma ve kırsal turizm için eğitim çalışmalarıyla yoğun bir hazırlık dönemi geçirdik. Lavanta tarlaları çiçeklenmeye başlayınca ziyaretçilerimiz de gelmeye başladı. Lavanta hasadına Ağustos ayında başlayacağız. Bu süre içinde misafirlerimizi ağırlayacağız. Köyümüzde üç dört aile ev pansiyonculuğu hizmeti vermeye başladı. Misafirlerimiz de köylülerimiz de memnun. Önümüzdeki yıl kapsamlı bir lavanta festivali yapmayı düşünüyoruz" diye konuştu.
LAVANTA YAĞINDAN KESEYE ÜRÜNLER ZİYARETÇİLERİ BEKLİYOR
Kuyucaklı lavanta üreticilerinden biri olan Huriye Tezcan, aynı zamanda lavanta turizmi için kurulan kooperatifin de üyelerinden biri. Kuyucak’ı ziyaret eden misafirleri için lavanta ürünleri hazırladıklarını anlatan Tezcan, geleneksel yöntemlerle damıttıkları lavanta yağının yanı sıra, lavanta balı, lavanta buketi, lavanta kesesi ve içi lavanta ile doldurulan yastığı gibi ürünlerin lavanta tutkunlarını beklediğini dile getirdi.
BÖLGE ALTERNATİF TURİZMİN YENİ MERKEZİ OLMAYA ADAY
Mayıs ayının ortalarında başlayan gül hasadını önemli bir turizm hareketine de dönüştüren Isparta’da Temmuz ve Ağustos aylarına yayılacak olan lavanta turizmi, bölgeyi alternatif turizmin yeni gözdesi yapmaya aday. Yıllar önce zorunlulukla başlayan lavanta üretimi, bugün Kuyucak köylüleri için bir umut öyküsüne dönüşmüş durumda.
KUYUCAK’A VE LAVANTA TARLALARINA NASIL GİDİLİR?
D-650 Karayoluna 11, Süleyman Demirel Havalimanı'na ise yalnızca 20 kilometre mesafedeki Kuyucak’a Antalya Havalimanı üzerinden de 170 kilometrelik bir yolculukla ulaşılabiliyor. Kuyucak’ta yeni hizmet vermeye başlayan az sayıdaki ev pansiyonlarında konaklama hizmeti veriliyor ancak bunun için önceden rezervasyon yaptırmak şart. Isparta ve Eğirdir’deki oteller de konaklama ihtiyacını karşılayacak potansiyele sahip. Yeme içme ve günübirlik ihtiyaçlar için Kuyucaklı kadınların çalıştığı kooperatif hizmet veriyor. Bisiklet turları, foto safari, yürüyüş ve botanik tutkunları için lavanta kokulu seçenekler sunan Kuyucak ve çevresi, zengin yerel kültürüyle de öne çıkıyor.
Kuyucak ve lavanta üretimi hakkında daha fazla ayrıntı ve gezi programı için, resmi facebook sayfasını ziyaret etmek yeterli: https://www.facebook.com/keciborlulavantailekalkiniyor/?fref=ts
Fotoğraflar: (https://www.facebook.com/keciborlulavantailekalkiniyor/?fref=ts )