Turgutreis ölümünün 451'inci yılında Bodrum'da anıldı

Dünyaca ünlü Türk denizcisi Amiral Turgut Reis, doğum yeri olan Bodrum'un Turgutreis Mahallesi'nde, ölümünün 451'inci yıl dönümünde törenle anıldı.

Abone ol

Bodrum Belediyesi tarafından ünlü Türk denizcisi Turgut Reis için anma töreni düzenlendi. Atatürk Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na ve Şevket Sabancı Parkı'ndaki Turgut Reis Heykeli'ne çelenk sunuldu. Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Altındağ, Bodrum Belediyesi Meclis Üyesi Funda Akçalı ve Osman Küçükyüzbaşı, Turgutreis Jandarma Karakol Komutanı Üsteğmen Ufuk Keleş, AKSAZ Deniz Üs Komutanlığı Bando Takımı Komutanı Yüzbaşı Atıf Çolak ve vatandaşlar törene katıldı. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşu bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nın Bando Takımı, Yüzbaşı Atıf Çolak yönetiminde ulusal marşları seslendirdi. Son anda duyup etkinlikleri izlemeye gelen vatandaşlar törene plaj kıyafetleri ile katıldı. Vatandaşlardan biri, "Anma programını son anda duyduk. Bu nedenle üstümüzü değiştirmeye fırsat bulamadan geldik. Sizlerden kıyafetimiz için özür diliyoruz" dedi. Bazı vatandaşlar ise bilgilendirmenin yeterli olmadığından yakındı.

Konuşma yapan Bodrum Belediye Meclis Üyesi ve Turgut Reis'in torunlarından Funda Akçalı, "Sadece Türkiye'ye değil Akdeniz'e ve dünyaya örnek olmuş Amiral Turgutreis bu topraklarda doğdu. O'nun denizciliği günümüzün denizcilerine her zaman örnek olmuştur. Turgutreis'in torunları olarak bu topraklarda yaşamak, Amiral'imizin anısını ve felsefesini yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak için tüm gayretimizi sarf edeceğiz" dedi.

Amiral Turgut Teis Anma Etkinliği bu akşam Sabancı Parkı'nda saat 21.00'deki, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nın Bando Takımı'nın konseri ile sona erecek.

AMİRAL TURGUTREİS KİMDİR?

Anadolu'nun Menteşe (Muğla) yöresinden yoksul bir aileden gelir. Genç yaşta levent olarak Akdeniz'de denizciliğe başladı ve bir süre sonra reisliğe yükseldi. Gittiği Cezayir'de Barbaros Hayreddin'in hizmetine girdi. Barbaros ile birlikte katıldığı Preveze Deniz Savaşı'nda (28 Eylül 1538) yedek donanmaya komuta etti ve görevini başarıyla yerine getirdi. Venediklilerin ele geçirdiği Dalmaçya kıyısındaki Castelnuavo kalesini geri aldı. Korsika'da Salih Reis ile birlikte Cenovalılara tutsak düştü (1540). Üç yıl sonra Cenova'yı kuşatan Barbaros tarafından ikisi de kurtarıldı (1543). Barbaros'un desteğiyle yeniden bir donanma kurarak Akdeniz'e açıldı. Napoli Körfezi'ne üslenen İspanyol gemilerini batırdığı gibi, körfez kıyısındaki yerleşim yerlerinden çok sayıda tutsak aldı. Tunus'ta Küçük Sirte Körfezi'ndeki Cerbe adasını kendisine üs yaptı, Güney Tunus'ta birçok kıyı kent ve kasabalarına egemen oldu. İspanyol donanması Cerbe Adasını bir baskınla kuşattıysa da, Turgut Reis gemilerini yağlı kızaklarla adanın arka tarafına indirerek düşmandan kurtulmayı başardı. Bu baskının ardından çeşitli Fas limanlarında üslendi. Daha sonra çağırıldığı İstanbul'da kendisine Karlı ili sancakbeyliği verildi (1551). Kanuni Sultan Süleyman, Trablusgarp alınırsa buraya onu beylerbeyi atayacağını söyledi. Kent alındıysa da, beylerbeyliğine Hadım Murat Ağa getirilince, Turgut Reis Osmanlılara kırılarak Akdeniz'e açıldı (1552). İki yıl süreyle denizlerde ve kıyı kentlerine yaptığı baskınlarda önemli başarılar sağladı, 15 bin kadar tutsak ve çok sayıda ganimetle İstanbul'a döndü ve Trablusgarp beylerbeyliğine atandı (1554). Kaptanıderya Piyale Paşa ile birlikte birçok sefere çıktı, Cerbe savaşında bulundu (1560). İlerlemiş yaşına rağmen katıldığı Malta kuşatmasında şehit düştü. Türbesi Trablusgarp'tadır.

(DHA)

'Marco Polo'nun vasiyeti' gerçekleşiyor Kültür Sanat Sanatçı ve yapımcılardan Cumhurbaşkanı'ndan telif hakkı isteği Kültür Sanat Ünlü bestekar Ludovico Einaudi buzullar üzerinde piyano çaldı Kültür Sanat Rus ressamlar Palmira’ya gitti Kültür Sanat