Şarık Tara hayatını kaybetti! Şarık Tara kimdir?

Gelen son dakika haberine göre, ENKA Holding Fahri Başkanı Şarık Tara tedavi gördüğü Maslak Acıbadem Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Şarık Tara kimdir?

Abone ol

ENKA Holding Fahri Başkanı Şarık Tara tedavi gördüğü Maslak Acıbadem Hastanesi'nde hayatını kaybetti. 88 yaşındaki iş adamı Tara'nın çok çoklu organ yetmezliğinden öldüğü öğrenildi.

ENKA Holding Fahri Başkanı Şarık Tara tedavi gördüğü Maslak Acıbadem Hastanesi'nde hayatını kaybetti. 88 yaşındaki iş adamı Tara'nın çok çoklu organ yetmezliğinden öldüğü öğrenildi.

ŞARIK TARA KİMDİR?

1930 Üsküp doğumlu Şarık Tara, Enka Holding Fahri Başkanıdır ve inşaat yüksek mühendisidir. Şarık Tara, RUYİAD (Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği) üyesi ve derneğin Yüksek İstişare Konseyi Başkanıdır 2014 yılında ödediği 37,6 milyon lira ile Türkiye’nin en fazla vergi veren kişisi olmuştur. 2015 yılı verilerine göre 2,4 milyar dolar şahsi serveti ile Türkiye’nin en zengin 6. ismi olmuştur.

Şarık Tara, 22 Nisan 1930 tarihinde Üsküp'te doğdu. Annesi Mahmure Hanım, babası Fevzi Beydir. Yaşar ve İlhan adında erkek kardeşi ile Vildan (Gülçelik) adında kız kardeşi vardır. İlkokula Sırp Mektebi'nde başlayan Tara, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesi üzerine 1942 yılında İstanbul'a geldi. Şişli Terakki Lisesi’ni bitirdikten sonra 1949'da girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden 1954 yılında mezun oldu. Öğrencilik yıllarında ailesinin paraya olan ihtiyacını da düşünerek çeşitli işler yaptı. Önce inşaatlarda çalıştı. 15-16 yaşında bir fabrikada gece vardiyasında işe başladı.

Daha sonra Beşiktaş'taki mensucat fabrikasındaki Yugoslav mühendise tercümanlık yaptı. 1955 yılında Haydarpaşa Soğuk Hava Deposu'nun şantiye şefi olarak çalıştı. Ardından Şarık Tara Şirketi'ni kurdu. İstinye Köprüsü'nün temelleri ile Yeşilköy sahil yolundaki koruma duvarlarını Veziroğlu'na taşeron olarak çalışarak yaptı. 1957 yılında kızkardeşi Vildan Gülçelik'in kocası Sadi Gülçelik ile birlikte ENKA Kollektif Şirketini kurarak müteahhitlik faaliyetlerine başladı.

Enişte ve kayınbirader sözcüklerinin ilk hecelerinden oluşan bir isim olan ENKA Kollektif Şirketi daha sonra Anonim Şirket'e, 1972'de de ENKA Holding A.Ş.’ye dönüşmüştür. ENKA kurulduğu ilk günlerden itibaren gözünü zorlu taahhütlere dikmişti. Bugünkü ENKA’nın esası, tamamı İstanbul sınırları içerisindeki endüstriyel fabrikalar, rıhtımlar, tersane kızakları, tersaneler, hububat siloları, köprüler, yollar ve iskelelerin inşası olan ilk projelerinin çeşitliliği ile tanımlanmıştır. İlk yılların önemli projeleri arasında Türkiye’deki Aksu Kağıt Fabrikası, Chrysler Kamyon Montaj fabrikası ve Haydarpaşa Hububat Siloları'nın inşası vardır.

1990 yılı itibariye ENKA, dünyadaki en iyi müteahhit şirketler arasında anılmakta, tasarım, satın alma, inşaat, montaj, işletme, bakım ve yönetime kadar kapsamlı bir yelpazede hizmetler sunmaktadır.

1990’lardan sonraki dönemde, ENKA, faaliyetlerini dünyanın farklı bölgelerine doğru genişletmeye devam etmiştir. 1993’ten başlayarak, ENKA, ortak girişim partneri Bechtel firması ile birlikte, Kazakistan’da, Tengiz Petrol Sahalarının geliştirilmesi için çeşitli projelere dair bir dizi sözleşme imzalamıştır.

1990’ların başında ENKA, Rusya’da uzun süreli ilişkiler kurma isteğini doğrulamış ve Mosenka ile Moskva Krasnye Holmy adında iki anonim şirket kurmuştur. Bugüne kadar ENKA, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nda, binalar, hastaneler, endüstriyel fabrikalar, petrol ve gaz projeleri olmak üzere 130’dan fazla proje tamamlamıştır.

Şarık Tara, 1986 yılında 56 yaşındayken işleri oğlu Sinan Tara’ya devretti. Mart 1994 tarihinden itibaren yönetim kurulu başkanı Sinan Tara, onursal başkan da Şarık Tara’dır.

Tara, 1956 yılından bu yana Lale Tara (Ataman) ile evlidir. Zeynep ve Leyla adında iki kızı ve Sinan Tara adında oğlu vardır.

Kayseri'de 'Sarıkız' paniği Gündem Prof. Dr. Hasan Ünal: İran'a yardımcı olmak lazım Gündem Komandolardan halk oyunları gösterisi Gündem YKS'ye girecek öğrenci ve görevlilere toplu ulaşım müjdesi Gündem