Koruma Kuruluna görevini yap uyarısı

Antalyalılar Phaselis’te Ranta Geçit Vermeyeceklerini Söyleyerek Koruma Kurulu’na ‘Görevini Yap’ Uyarısında Bulundular.

Abone ol

Antalya'nın Kemer İlçesi Tekirova Köyü'nde yer alan dünyaca ünlü Antik Kenti Phaselis'e yapılması planlanan 5 yıldızlı otel inşaatının tahsisinin durdurulması talebiyle kesintisiz eylem kararı alan Antalyalı yurttaşlar, bu kez de ‘Koruma Kurulu'nun Phaselis'i koruması’ isteğiyle yine eylemdeydi. Başbakan Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen işadamı Fettah Tamince'ye yüz binlerce dönümlük arazinin tahsis edilmesine yönelik tepkilerini sürdüren yurttaşlar, Koruma Kurulu'nun verdiği onay kararını tanımadıklarını belirterek kurulu göreve çağırdılar. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü önünde gerçekleşen eylemde Phaselis’in kıyı komşusu olan Cumayeri Köylüleri Kurumun önüne ağaç kozalaklarını bıraktı. Eylemde ayrıca tahsisin iptali ve alanın korunması talebiyle Koruma Kurulu Müdürlüğe’ne dilekçeler verildi.

Tamince’nin Hayali Suya Düşecek mi?

İşadamı Fettah Tamince'ye ait 'Dream of Phaselis' adlı projenin bir bölümünün 1. derece arkeolojik sit alanının içinde kalmasına rağmen, bölgenin sit alanı olmadığına dair raporu hazırlayan Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na Antalyalılardan itiraz geldi. A Platformu öncüllüğünde bir araya gelen Antalyalılar Koruma Kurulu’nu protesto etti. Attalos Heykeli önünde buluşan yurttaşlar, Müdürlüğün bulunduğu Kaleiçi’ne tepki sloganları ile yürüdü. Bölgede yaşayan yurttaşlar yürüyüşte en önde yer aldı. “Phaselis Bizimdir Bizim Kalacak”, “Phaselis Seferi AKP’nin Eseri”, “AKP Phaselis’den Elini Çek”, “Koruma Kurulu Görevini Yap” sloganlarıyla “Phaselis’de Yağmaya, Ranta Geçit Yok” pankartı ardından gerçekleşen yürüyüşte ayrıca ellerdeki “Alo Fettah, Bu Otel İşini İptal Et” yazılı dövizler dikkat çekti.

Koruma Kurulu Görevini Yapmamıştır

Koruma Kurulu Müdürlüğü’nün önünde tepki sloganlarını sürdüren yurttaşlar adına Cumayeri Köylüsü Türkan Adaletli, “Bunları bizler orada koruyoruz, sizlerde yasalardan koruyun” diyerek çam kozalaklarını Kurulun önüne bıraktı. Grup adına basın açıklamasını yapan A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, kurulun görevini yapmadığını ifade etti. Gündüz; “Kurulun korumakla görevli olduğu alandan tahsis alan şirketin yaptığı başvuru sonrası, kurulun verdiği karar ile de alandaki Kültür varlıklarını, tabiat varlıklarını ve SİT kapsamındaki değerleri korumadığını, görevini yapmadığını da ortaya koymuştur” ifadelerini kullandı. Konuyla ilgili olarak Milli Parklar Antalya İl Müdürlüğünün görüşünün henüz alınmadığını vurgulayan Gündüz, karar belgesinde altyapının çevreye, doğaya etkisi ile ÇED raporunun gereği ve de öneminin açıkça ortaya konduğuna dikkat çekti. Koruma kurulunun tarihin korunması ve görevini yerine getirmek üzere yeterli araştırma yapması halinde bu kararı asla veremeyeceğini savunan Gündüz, “Eğer yeterli araştırma yapılsaydı, Phaselis nekropolü ortaya çıkarılır ve bu alanda şirketin otel yapmasına kurul asla izin veremezdi. Araştırma yetersiz yapıldığı için hem Milli Park Müdürlüğü hem de kurul sorumludur” diye konuştu. Toplum adına görev yapan kurumun bu onayını asla kabul etmediklerini belirten Gündüz, “Yasalarla kendilerine vermiş olduğumuz görevleri acilen yerine getirmelerini istiyoruz” dedi.

Otelin Yapılması Halinde Büyük Sorunlar Yaşanacak

Otelin yapılması halinde karşılaşılabilecek sıkıntıları dile getiren Gündüz, oteli gören diğer yatırımcıların, rekabet hırsıyla bölgeye yeni otel inşaatları yapmak için kendilerinde güç bulacaklarını, tahsisi bir kere alan firmaların, ek bina ihtiyaçlarını öne sürerek her yıl yeni tahsisler talep edeceğini ve ilk on yıl içinde tüm ormanların harap olacağını kaydetti. Yeni yapılacak otelin atık suları ile diğer atıklarının bölgenin yükünü daha da arttıracağını belirterek çevre sorunlarını çığ gibi büyüyeceğini söyleyen Gündüz, hükümet ile cemaat arasındaki kavgaya gönderme yaparak, “Siyasi arenada, dost-düşman ayrımı her gün değiştiği için, bu doğa katliamını sempati kanallarını kullanarak hazırlayanların, yarın nasıl bir akıbete uğrayacaklarını tahmin etmek hiçte zor değildir. Ters düşükleri anda, yaptıkları otelin hemen yanına rekabet amacıyla yeni otel tahsislerine izin verilebileceği de aşikardır” ifadelerini kullandı.

Phaselis’in Çevresiyle Birlikte Korunması Talep Edildi

Tüm bu sorunların yaşanmaması için 'bütüncül koruma ilkelerinin' esas alınmasını ve alanının çevresiyle birlikte korunmasını talep eden Gündüz, kamu yararı yerine, yatırımcı yararı gözetilmiş olan bu kararı kurulun yeniden gözden geçirmesini, yıkımı önlemek için de bütüncül koruma ilkeleri doğrultusunda kararı düzeltmesini istedi. Aksi takdirde yaşanacaklara dikkat çeken Gündüz şöyle konuştu; “Kamu vicdanı, hukuk ve de toplumsal barış zedelenecek, kurumlar toplum belleğinde önemlerini kaybedeceklerdir. Bizler kamu vicdanını yaralayan bu kararın kurul tarafından acilen düzeltilmesini bekliyoruz ve de konunun sonuna kadar takipçisi olacağız.”

Açıklamanın ardından tahsisin iptali ve alanın korunması talebiyle Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğe’ne dilekçeler verildi.

Öte yandan Antalyalıların tepkisine neden olan kararı veren o kurulun başında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün şehir planlamacısı olan kuzeni Melike Gül yer alıyor.

Haber: Devrim Dönmez – Fotoğraf: Merve Demirağ / ANTALYA

ulusalkanal.com.tr

"Olan bize oldu" Yurt Yurttaşlar tedirgin Yurt Balıkçıların geçim derdi Yurt Eğirdir Garı da satılacak mı? Yurt