Sivas Kongresi'nin 96. yılı

Bugün Sivas Kongresi'nin 96'ıncı yıldönümü. Mustafa Kemal Atatürk, yabancı güçlerin ve işbirlikçilerinin itirazlarına rağmen Kongre'yi topladı. Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri o toplantıda atıldı. Kongreden çıkan en önemli karar ise "Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, ayrılamaz" şeklindeydi.

Abone ol

"20.yüzyılda 50 milyon lira borcu, harap bir memleketi, pek verimli olmayan bir toprağı ve ancak 10-15 milyon lira geliri olan bir kavim için, bir dış koruma olmaksızın yaşama olanağı olamaz. Bağımsız yaşamaya mali durumumuz elverişli değildir. Parasız, ordusuz ne yapabiliriz? Onlar uçak ile havada uçuyorlar, biz henüz kağnı arabasından kurtulamıyoruz.” İşte böyle diyordu; bir kısmı da Mustafa Kemal’in yakınında olan sözde aydınlar...

Mustafa Kemal Atatürk ise "ya istiklal ya ölüm" diyerek bağımsızlık konusundaki kararlığını net bir şekilde ortaya koyuyordu. Zira, 1. Dünya savaşında vatan toprakları işgal edilmişti. Vatanı kurtarmak ve Türk milletinin bağımsızlığını sağlamak için çareler aranmalıydı. Atatürk'e göre, Amasya genelgesi ve Erzurum kongresinden sonra Sivas’ta da seçilmiş delegelerin katılacağı bir kongre toplayarak kararlar almak gerekiyordu.

Ancak hem yabancı güçler hem yerli işbirlikçileri bu kongreye karşı çıkıyor engellemek için ellerinden geleni yapıyordu.

Mustafa Kemal ise ne olursa olsun bu Kongreyi toplamakta kararlıydı... Seçilmiş temsilcilerle, 4 Eylül 1919'da Sivas Kongresi'ni topladı. 11 Eylüle dek süren kongre sonunda alınan ilk karar şuydu: "Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, ayrılamaz". Yine kongrede alınan kararlarda şu da vurgulanıyordu. "Her türlü işgal ve müdahaleye karşı, milli birlik olarak kendisini müdafaa ve mukavemet edecektir. İstanbul hükümeti dışarıdan gelecek bir baskı karşısında memleketin herhangi bir parçasını terk mecburiyetinde kalırsa, vatanın bağımsızlığını ve bütünlüğünü temin edecek her türlü tedbir ve karar alınmıştır.

Sivas kongresi, yeni Türk devletinin temellerinin atıldığı kongre olarak tarihe geçti.

ulusalkanal.com.tr

Vatan Partisi'nden önemli açıklama Gündem Adalet Bakanlığı kanun taslağı hazırladı! "Basit suçlara", "basit yargılama" Gündem AKP aday adayı: Hilafet Türkiye'de ayağa kalkacak Gündem Bahçeli'den önemli açıklama: Tuğrul Türkeş... Gündem