Suriye'den öneri: Uzlaşırsanız vurmayız

Suriye Hükümeti geçici ateş sürecinde ülke içindeki uzlaşı arayışlarına hız verdi. Uzlaşma Bakanlığı bünyesinde yürütülen faaliyetler kapsamında Şam kırsalı ve çevresindeki silahlı gruplara kalıcı uzlaşı teklifleri yapıldı. Silahlı gruplara kalıcı uzlaşıyı onaylamaları durumunda hava operasyonu düzenlememe garantisi verildi.

Abone ol

Suriye’deki silahlı grupların çatışma dışı seçeneklerle aşamaları olarak tasfiye edildiği uzlaşı çabalarına geçici ateşkes süreciyle birlikte hız verildi. Suriyeli El Vatan Gazetesi'nde uzlaşı çabalarının ayrıntıları yer aldı.

Geçici ateşkesin en başarılı olduğu bölgeler arasında sayılan başkent Şam kırsalı ve çevresindeki bölgelerde bulunan silahlı unsurlara yeni uzlaşma teklifleri yapıldı. Bu kapsamda Şam kırsalında yer alan Kalamun, Zabadani, Madaya, Bikkin, Doğu Kalamun Barada Vadisi, Babbilya, Yelda, El Talel ve El Rhayba gibi bölgelerle Humus kırsalı Mhin beldesindeki silahlı unsurlara da çağrı yapıldı.

Suriye’de Uzlaşma Bakanlığı önerisinde bölgelere insani yardım konvoylarının girmesinin engellenmemesi, ateşkesin bozulmaması ve ateşkesi gözetleme komisyonlarının adı geçen bölgelere ulaşmasında sorun çıkartılmaması şartları yer aldı. Silahlı gruplardan bu şartlara uymaları için yazılı taahhüt sunmaları istendi. Bu uzlaşma önerilerinin Nusra ve IŞİD terör örgütlerini kapsamadığı belirtildi.

Uzlaşma Bakanı Ali Haydar bu uzlaşı çabalarının örgütlenebilmesi için silahlı grupların bulunduğu bölgelerdeki uzlaşma komitesi üyeleriyle Şam'daki bakanlık binasında toplantı yaptı. Toplantıda, silahlı grupların elebaşlarına kabul etmeleri dahilinde komisyonlara girme ve diğer komisyon üyeleriyle birlikte çalışma önerisi de yapıldı. Bu çerçevede, gruplara komisyonlarda çalışarak taleplerini doğrudan iletme, gerektiğinde Rusya’nın Hmeymim askeri üssüne rapor yazarak sürece aktif olarak katılma olanağı sunuldu.

Uzlaşma Bakanlığı, uzlaşı koşullarına uyan silahlı gruplara hava operasyonu düzenlememe garantisi verdi.

Mehmet Kıvanç / Şam

ulusalkanal.com.tr

Şehit Üsteğmen Mehmet Çiftçi, Ankara'da toprağa verildi Gündem AB'ye vizesiz seyahat için tarih öne çekildi Gündem Erdoğan'dan HDP'lilerin dokunulmazlıklarıyla ilgili açıklama Gündem Dün akşam bütçe görüşmeleri tamamlandı, oylamalara geçildi Gündem