Danıştay'ın o yetkisi tırpanlanıyor

AKP Hükümeti, Danıştay'ın yapısını değiştirmek için düğmeye bastı. Meclis Adalet Komisyonu'ndan geçen yasa tasarısına göre, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma yetkisi tırpanlanıyor. Danıştay'ın hakim yapısı da hedefte. Yeni bir daire ve alıncak 32 yeni hakim ile İdari Dava Daireleri Kurulu'nun yapısı da değişiyor.

Abone ol

Hükümet, Danıştay'ın yetkilerini tırpanlayacak yasa tasarısını Meclis gündemine getirmeye hazırlanıyor.

Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edilen tasarının bu hafta Genel Kurul'a gelmesi bekleniyor.

Adli kolluk yönetmeliğini durdurma kararının ardından gündeme oturan Danıştay'ın yürütmeyi durdurma yetkisi tırpanlanıyor. Tasarıya göre, yürütmeyi durdurma talebi reddedilirse, ikinci kez dava açılamayacak. Yürütmeyi durdurma yetkisinin budanmasına ise "ivedi davalar" gerekçe gösteriliyor.

İvedi haller, büyük özelleştirme ihaleleriyle ilgili akçeli davaları kapsıyor. İvedi yargılama usulü, ihaleden yasaklama kararları hariç; ihale işlemleri, acele kamulaştırma, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi gibi durumlarda uygulanacaj. İvedi yargılamalarda dava açma süresi 30 gün olacak.

Kararın düzeltilmesi için açılan davalarda da Danıştay yürütmeyi durdurma ve duruşmanın yeniden yapılmasına karar veremeyecek. Kamu görevinin sona ermesini doğuran işlemler hariç, kamu görevlileri ile ilgili uyuşmazlıklara ilişkin temyiz veya itiraz üzerine verilen kararın düzeltilmesi yoluna gidilemeyecek.

Tasarıda, Danıştay'ın hakim yapısında da değişkliğe gidiliyor. Alınacak 32 yeni hakim ve kyeni kurulacak bir daire ile İdari Dava Daireleri Kurulu'nun değiştirilmesi planlanıyor.

ulusalkanal.com.tr

Ankara metrosunda polis müdahalesi Gündem Balyoz'da yeni heyet kurulacak Gündem Bir yolsuzluk soruşturması daha deşifre oldu Gündem O müdürün yeri yine değişti Gündem