Prof. Dr. Faruk Aydın: İnsanların bu tedbirlere mutlaka katılması gerekiyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın Ulusal Kanal’da alınması gereken önlemleri anlattı.

Abone ol

Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirleri değerlendiren Aydın vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Virüsün ülkemize geç gelmesini fırsat olarak değerlendiren Aydın, “Bu yeni bir virüs nasıl mücadele edileceği ile ilgili bir bilgi birikimimiz yok dolayısıyla ülkemize geç gelmesiyle bir fırsat yakaladık, okulları tatil ettik, sokağa çıkmayı kontrol almaya çalıştık. Şimdide İstanbul yoğun nüfuslu bir kent o yüzden orada daha fazla önlemler alınmaya çalışılıyor. Bu önlemlere uymak lazım.” dedi.

Türkiye’de sağlık hizmetlerinin iyi durumda olduğunu değerlendiren Aydın, “Doğrusu ülkemiz sağlık hizmetleri bakımından dünya ile boy ölçüşür düzeyde hatta bazı konularda önde. Dolayısıyla hazırlanmaya çalışılıyor. Devlet elinden geleni yapıyor, sağlık çalışanları çok iyi. Ama insanların bu tedbirlere mutlaka katılması gerekiyor.” diye konuştu.

Aydın, “Karantina önlemlerine devam, maske takmaya devam, izolasyona devam, ortamımızın temizliğine dikkat edelim, eldiven kullanmamaya özen gösterelim bu önlemleri dikkatle uymamız gerekiyor” diyerek vatandaşları uyardı.

Evde alınacak önlemleri anlatan Aydın, “Evde eldiven kullanmayalım, evde aynı havluyu, katı sabunu, kişisel malzemelerimizi ayıralım ortak kullanmayalım. Alışverişlerimizi izolasyon kurallarına uygun bir şekilde yapıp eve geldikten sonra ayakkabı ile eve girilmemesi gerekiyor, marketten alınan ürünleri poşetlerinden çıkararak temizleyip poşetleri koyduğunuz yerleri çamaşır suyu ile temizleyebilirler” diye konuştu.

Test sonucu pozitif çıkan ve evde tedavi yöntemi uygulanan hastalar ne yapmalı sorusuna cevap veren Aydın, “ Evinde kendi odasında izole edilmeli, evde olan diğer insanlarla bütün iletişimini kapatmak zorunda, 14 günü böyle geçirecek 14 gün sonunda testi negatif çıkarsa normale dönebilecek şayet yine bir semptom gösterdiği anda hemen bir sağlık kuruluşuna başvuracak. “dedi.

Hastane ziyaretlerine dikkat çeken Aydın,”Korona günlerinde hasta ziyaretleri kesinlikle yapılmamalı, sadece koronadan değil başka hastalıklardan dolayı hastanede yatan hastaların ziyareti kesinlikle olmamalı, mümkün olduğunca telefon üzerinden iletişim kurulmalı” diye uyardı.

İstanbul Valisi Yerlikaya'dan koronavirüs açıklaması Gündem Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Bunların hesabını mutlaka verecekler Gündem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yeni genelge Gündem Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan teravih namazları açıklaması Gündem