Suriye'den PYD'ye net yanıt

Suriye hükümetinden PYD’nin özerklik ve federalizm taleplerine sert açıklamalar geldi. Cenevre’de Suriye hükümetini Temsil eden Birleşmiş Milletler Suriye Temsilcisi Beşar el Caferi, PYD’nin federalizm talepleriyle ilgili soruya “sakinleştirici hap alsınlar, hayal kırıklıklarından kurtulsun” yanıtını verdi. Bu arada Obama’nın IŞİD’e karşı özel koalisyon özel temsilcisi Mc Gurk da Suriye’ye giderek PYD’yi ziyaret etti, federalizm teftişi yaptı.

Abone ol

Suriye krizinde PYD’nin ABD desteğiyle ortaya attığı özerklik ve federalizm taleplerine Suriye hükümeti sert yanıt verdi. Cenevre’de Suriye’yi temsil eden Birleşmiş Milletler Suriye Temsilcisi Beşar el Caferi PYD’nin federalizm taleplerinin “hayal” olduğunu söyledi.

Caferi ülkesinin özerklik ya da bölünme taleplerine “sıfır tolerans” göstereceğini belirtti, “Eğer Suriye'yi bölmek istiyorsanız bunu aklınızdan çıkarın” diye konuştu.

Suriye hükümetini temsil eden Caferi, PYD'nin federalizm iddiasıyla ilgili gelen soruya; “Suriye’yi bölmeyi düşünen her kimse saygılarımla bir sakinleştirici hap alsın, hayal kırıklıklarından kurtulsun” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konferansında alınan kararlara dikkat çeken Caferi, “Suriye’nin bölünmez bütünlüğü ve egemenliği konusunda oldukça net olduklarını” vurguladı.

Cenevre’de konuşan Caferi ayrıca görüşmelere katılan muhalefet heyetinin ciddi olmadığını belirtti. Caferi "Suudi, Fransız ve ABD dışişleri bakanları muhalefetin sözcüleri gibi görünüyor" dedi.

ABD yönetimi ise bu süreçte PYD’nin kontrolünde bulunan Ayn el Arab’a resmi heyet gönderdi. Heyette ABD’nin IŞID’e karşı koalisyon temsilcisi olan Brett Mc Gurk ile birlikte İngiliz ve Fransız diplomatlar yer aldı.

ABD, İngiliz ve Fransız yetkililerden oluşan heyet, PKK’nın Suriye kolu olan PYD’nin askeri kanadı YPG ile bir araya geldi. Askeri konuları masaya yatırdı. IŞİD’e karşı yapılacak olan operasyonlarla ilgili son durumu gözden geçirdi.

PYD’den bir kaynak, “IŞİD’e karşı uluslararası koalisyondan üst düzey bir askeri bir heyet PYD öncülüğünde kurulan Demokratik Suriye Güçlerini ziyaret etti” dedi. Görüşmelerde askeri olarak ortaya çıkabilecek senaryoların değerlendirildiği belirtildi. Daha fazla ayrıntı verilmedi.

Bu arada, ABD Dış İlişkiler Bakanı Yardımcısı Tony Blinken’in, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’le telefonla görüştüğü bildirildi. PYD’nin resmi sayfasında yayımlanan açıklamada, Tony Blinken, “Çözümde önemli ve gerekli bir role sahipsiniz” dediği ifade edildi.

HABER: MEHMET KIVANÇ

ulusalkanal.com.tr

Doğum günü partisinde dehşet! 11 kişi öldürüldü Dünya ABD Silahlı Kuvvetleri yenilmez değil Dünya 2 hafta içinde biraraya gelecekler Dünya Şam'da intihar saldırısı! Çok sayıda ölü var Dünya