Esad Rusya'ya gidiyor! Gidiş güzergahında Türkiye de var

Ocak ayında Rusya’ya gitmesi beklenen Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı taşıyacak uçak Putin’in talebi ve Erdoğan’ın onayı ile Türkiye hava sahasını kullanacak.

Abone ol

Ocak ayında Rusya’ya gitmesi beklenen Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı taşıyacak uçak Putin’in talebi ve Erdoğan’ın onayı ile Türkiye hava sahasını kullanacak.

Birleşmiş Milletlerin Staffan de Mistura’yı Suriye Özel Temsilcisi olarak ataması sonrası BM ve Rusya öncülüğünde Suriye’de başlayan yeni süreç, Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin’in Türkiye ziyareti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası yeni bir boyut kazandı.

BM ve Rusya’nın öncülüğünü yaptığı Suriye’de ki yeni süreç, “Halep ve birkaç bölgede ateşkes ilan edilmesi, sonra ateşkes ilan edilen bölgelerin sayısının artırılması, Muhalifler ile Esad tarafının Moskova’da bir araya gelmesi ve Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu'nun eski başkan Muaz El-Hatip’in başbakanlığında geçiş dönemi koalisyon hükümeti kurulması” aşamalarını kapsıyor.

Muaz El-Hatip’in son Rusya ziyaretinden sonra Türkiye’ye gelen Putin, Erdoğan ile yeni süreci masaya yatırmıştı.

Putin’in Türkiye ziyareti sonrası İranlı mevkidaşı Cevat Zarif’in daveti üzerine Tahran’a giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gazetecilerin Suriye ile ilgili soruları üzerine, “Suriye’de de Irak’ta ki gibi tüm kesimleri kapayan bir hükümet kurulmalıdır” ifadelerini kullanarak Türkiye’nin yeni süreci desteklediğini ortaya koymuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin’in Türkiye ziyareti sonrası, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın 4 yıl aradan sonra Şam’dan ayrılıp, Rusya’yı ziyaret edeceği duyuruldu.

Muaz El-Hatip’e yakın kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, Putin-Erdoğan görüşmesinde, Esad’ın Rusya ziyareti de gündeme geldi. Erdoğan, Esad’ın Rusya ziyaretini olumlu karşıladı.

Yine El-Hatip’e yakın kaynakların aktardığına göre, görüşmede Putin, Esad’ın yapacağı Rusya ziyareti için Esad’ı taşıyacak uçağın Türk havasahasını kullanması için Erdoğan’dan müsaade istedi. Erdoğan ise uçağın Türk havasahasını kullanmasına müsaade etti.

2015 yılının Ocak ayında Beşar Esad’ın Rusya’ya gitmesi bekleniyor. Rusya ziyareti sonrası, Suriye hükümeti ve muhalifler önce Moskova’da sonra Şam’da biraraya gelecek.

ulusalkanal.com.tr

İşte ''Her şeyin özeti'' Dünya Ailesi Tuğçe için vakıf kuracak Dünya Bush hastaneye kaldırıldı Dünya Pasifik'te soğuk rüzgarlar esiyor Dünya